Таємниці інків: Вчені зробили дивовижний висновок про якість хірургії зниклої цивілізації

Після операцій на голові виживало близько 83% пацієнтів, а в "цивілізованій Європі" ХІХ ст. - тільки 50%.

Ілюстрація. Фото: dovidka.biz.uaЗа часів Імперії інків лікарі проводили більше успішних операцій по трепанації черепа, ніж хірурги в XIX столітті, повідомляють Патріоти України з посиланням на World Neurosurgery. Вчені з США досліджували близько 160 зразків черепа людини, знайдених в околицях колишньої столиці інків - міста Куско в Перу.

В результаті аналізу вони прийшли до висновку, що після операцій на голові виживало близько 83% пацієнтів. За часів Громадянської війни в США при аналогічних методах лікування проводилося трохи більше 50% успішних операцій.

Суть дослідження полягала в тому, що якщо по краях хірургічних отворів на черепі не виявлялося слідів від затягнутих ран, то пацієнт після операції помирав. Якщо виявляли гладку зажившу кістка, то, швидше за все, після операції пацієнт виживав.

Опублікував: Інна Мартинчук

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...