"Цілі вулиці і будинки будуть провалюватися під землю": Еколог дав тривожний прогноз по Донбасу

Ми втрачаємо ресурс України, який раніше використовувався для вирощування соняшнику, пшениці, ріпаку та інших культур. Поблизу лінії розмежування ще довго не можна буде навіть нічого вирощувати.

Олександр Соколенко. Фото: скріншот з відео.

Затоплення шахт на окупованому Донбасі може привести до того, що в ряді населених пунктів цілі вулиці будуть провалюватися під землю. Через насування масштабної екологічної катастрофи регіон вже почав перетворюватися на другу "чорнобильську зону". Про це в ефірі Обозреватель.LIVE заявив еколог Олександр Соколенко, передають Патріоти України.

За його словами, зберігається небезпека вибухів на промислових об'єктах, що призведе до масштабного забруднення навколишнього середовища. "Ця загроза є і буде існувати до тих пір, поки триватимуть бойові дії", - підкреслив експерт. Еколог зазначив, що дуже важливою і серйозною проблемою також є забруднення ґрунтів в результаті щоденних вибухів.

"Всі ці вибухонебезпечні речовини, які використовуються в "Градах", мінометах ... в чому завгодно, вони токсичні. На сьогодні вся лінія розмежування випала на багато років, якщо не назавжди, з використання в якості сільськогосподарських земель", - сказав Соколовський.

"Ми отримали другу чорнобильську зону, на якій сотні років нічого не можна вирощувати. Ми втрачаємо ресурс України, який раніше використовувався для вирощування соняшнику, пшениці, ріпаку та інших культур", - пояснив він. Говорячи про проблему із затопленням шахт, еколог зазначив, що більшість з них розташовані в межах населених пунктів: "Часто ці виробітки знаходяться взагалі під житловими будинками".

"У перспективі ми можемо отримати ситуацію, коли цілі вулиці і будинки будуть провалюватися під землю і йти під воду. Ряд населених пунктів ... люди з них виїдуть, бо там ніде буде жити. Ця проблема сьогодні вже є", - додав Соколовський.

тестова стаття з фокус.юа

середа, 8 травень 2024, 17:21

з https://focus.ua/uk/voennye-novosti/643725-zs-rf-zahopili-she-dva-naseleni-punkti-donechchini-i-prosuvayutsya-na-pivdni-deepstate-karta. RU. РОЗДІЛИ. МАТЕРІАЛИ. Підтримайте нас. ВОЄННИЙ ФОКУС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКА ВІЙНА БИТВА ЗА ДОНБАС. Українські вій...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...