У собак виявили здатність до співпереживання

Тварини теж мають почуття.

Собаки. Фото: Caro / Baertels / Global Look


Біологи з Музею природної історії Пізанського університету виявили у домашніх собак прояви емпатії (співпереживання). Результати своїх досліджень автори опублікували в журналі Royal Society Open Science, коротко з ними можна ознайомитися на сайті The Independent, передають Патріоти України, посилаючись на Лента.ру.

У приматів (зокрема і в людини) спостерігається здатність співпереживання своєму родичу. Проявляється вона у вигляді емоційної реакції під час візуального контакті з представником свого виду і триває протягом короткого відрізку часу (менше однієї секунди).

У своєму дослідженні вчені спробували знайти прояви емпатії у собак. Біологів цікавила відповідна поведінка тварин, пов'язана з мимовільної реакцією їх тіла та морди на спеціально створені ситуації, що з'являлися під внутрішньовидової гри.

«Ми показали, що швидка мімічна реакція присутня у собак, а її причиною є мимовільне і автоматичне, протягом частки секунди, відображення інших собак», - сказала співавтор дослідження доктор Елізабет Палагеї. За її словами, спостережувана в ході експериментів реакція може інтерпретуватися як форма співпереживання.

Спостереження вчених за іграми собак проводилися більше 50 годин в парку італійського міста Палермо. У майбутніх дослідження біологи планують уточнити отримані дані.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...