"У вагоні у всіх відібрали сало": Після запровадження для росіян біометричного контролю, українцям стало важче потрапити в РФ

Керівник відділу по зв'язках із ЗМІ Держприкордонслужби уточнив, що на сьогодні росіяни без пояснень уже не пропустили 24 автомобіля з України. Що стосується потягів, то поки немає даних, щоб українців висаджували на кордоні.

На українських пунктах пропуску для росіян запрацював біометричний контроль. Фото:УНІАН

Біометричні дані, які з 1 січня беруть у росіян на українських пунктах пропуску, створили чимало проблем. Росіяни скаржаться: їм доводиться подовгу чекати, щоб здати відбитки пальців, а українці запевняють: на кордоні з РФ до них стали більше чіплятися. Про це пишуть Вести, передають Патріоти України.

Війни в потязі

Журналісти видання 9 січня побували на вокзалі і поговорили з пасажирами і провідниками потягу "Москва - Хмельницький". Ті запевняють, що в новому році російські митники і прикордонники посилили контроль.

"Я не знаю, що з ними сталося, але останній раз, коли ми їхали в Москву, вони як з розуму посходили. У нас в одному вагоні практично у всіх пасажирів відібрали сало! До цього нормально провозили. Тим більше люди їхали на заробітки, а хтось до родичів на свята віз гостинці. Навіть бутерброди з салом забрали!"- обурювалася провідниця.

Микола, заробітчанин з Хмельницької області, підтверджує її слова. "Я давно їжджу в Росію, але ось після Нового року дійсно стали перевіряти якось суворіше. Ми подумали, що це помста нашому уряду за те, що росіян змушують пальчики здавати. У нас стали питати навіть медстраховку, ніколи такого не було. Перевіряли, чи веземо горілку, скільки, а у провідника з купе витягли всі передачки. Він там всю дорогу потім мало не плакав - як йому тепер людям пояснювати, чому презент не передав", - каже Микола.

Інший пасажир розповів, що на його очах російські перевіряючі відібрали у його сусідки весь їстівний товар. "Вона, мабуть, для торгівлі везла дві великі копчені ноги типу хамона, сир дорогий. Вони все витягли. Жінка плакала, каже, щоразу вдавалося домовлятися, а тут вони ніби озвіріли. І лаялася, що все через те, що у росіян тепер пальчики перевіряють, і це на простих українцях відбивається", - каже житель Хмельницького.

Завертають авто

Спікер Держприкордонслужби України Олег Слободян повідомив, що тільки за один день російські прикордонники без пояснень не пропустили на свою територію 18 українських авто. "Мова йде про сім мікроавтобусів і 11 легкових авто. Російські правоохоронці розвернули їх без пояснення причин і не надали нашим громадянам ніяких документів, які б аргументували таке рішення", - розповів Слободян. За його словами, якщо подібні факти підтвердяться, то Держприкордонслужба буде звертатися в МЗС.

А керівник відділу по зв'язках із ЗМІ Державної прикордонної служби Андрій Демченко уточнив, що на сьогодні росіяни без пояснень уже не пропустили 24 автомобіля.

Що стосується потягів, то поки немає даних, щоб українців висаджували на кордоні. А росіяни з розумінням ставляться до взяття біометричних даних. Є хіба що поодинокі випадки, коли вони обурюються, що їм доводиться довше стояти в чергах на кордоні

Стоять у черзі

За цей час вже 29 тисяч громадян Росії перетнули кордон, здавши відбитки пальців. Росіяни на своїх форумах жваво обговорюють тему біометрії. "Днями їздив в Україну, через Білорусь заїжджав. Відразу запитали, чи є росіяни, і сказали, що доведеться здавати пальчики. Довелося в черзі трохи почекати, тоді як інших, не росіян, пропускали швидше", - написав у соцмережах Віктор з Пітера.

Інші також скаржаться, що тепер змушені на машинах стояти в чергах, а в поїздах перевірка проходить швидше. "Беруть біометрію прямо у вагоні, але процедура досить незручна. До штуковини, через яку вони електронні квитки перевіряють, прироблений зчитувач відбитків. Знімають їх довго і якось поки невміло. Ще запитали мене, коли їду назад і чи є квиток назад", - пише москвичка Катерина.

"Піджаки" перекрили дорогу до кордону

Неспокійно і на кордоні з Євросоюзом. У середу, 9 січня, місцеві жителі перекрили дорогу до пунктів пропуску "Шегині - Медика" та "Рава-Руська - Гребенне" в напрямку Польщі. Про це повідомили в патрульній поліції Львова.

Таким чином місцеві протестували проти змін до Податкового кодексу, який закрив можливість місцевим жителям заробляти на контрабанді. Зокрема, якщо раніше вони могли по кілька разів на день переносити через кордон товари на суму €300, то тепер цього робити не можна.

Оскільки з 1 січня через кордон (крім авіа) дозволено перевозити товар на суму €500, але тільки раз в три дні. А якщо частіше, то всього на €50.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...