"Вернем все в зад": Одеська міськрада повернула назви частині вулиць, перейменованих Саакашвілі

Питання вніс на розгляд соратник мера Одеси Геннадія Труханова, голова промерської фракції Олег Бриндак.

Одеська міськрада. Фото: Вікіпедія.

26 квітня Одеська міська рада під час сесії затвердила назви 1531 топоніма (вулиць, провулків, проспектів тощо) російською та українською мовами, повернувши деякі назви вулиць, перейменованих головою Одеської обласної державної адміністрації Михайлом Саакашвілі у травні 2016 року. Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна", передають Патріоти України.

Питання вніс на розгляд соратник мера Одеси Геннадія Труханова, голова промерської фракції Олег Бриндак. Рішення підтримали 46 депутатів. Зокрема, депутати імплементували рішення історико-топонімічної комісії міськради про повернення старих назв вулиці 25-ї Чапаєвської дивізії, вулиці та провулку Бабушкіна, вулицям Гайдара, Белінського, Бадаєва, Терешкової, проспекту Маршала Жукова та іншим.

Вулицю Карла Лібкнехта перейменували на вулицю Небесної сотні, а провулок Лібкнехта – у провулок Героїв Крут, дев'ять Чапаєвських провулків стали Старокозацькими провулками. Поміняли назви ще низки вулиць. Відповідно до закону про декомунізацію, Саакашвілі своїм розпорядженням надав нові назви приблизно 300 вулицям, проспектам і провулкам Одеси і населеним пунктам Одеської області.

В Одесі були перейменовані: вулиця Дніпропетровська дорога, Героїв Сталінграда, проспект Маршала Жукова, вулиця Чапаєва, 10 Чапаєвських провулків і десятки інших. Замість них з'явилися вулиці Героїв Крут, Івана та Юрія Липи, Семена Палія, вулиця Бернардацці, проспект Небесної сотні, вулиця Івана Мазепи, вулиця Романа Шухевича та інші. Після рішення Саакашвілі міськрада заявила про намір повторно перейменувати вулиці, а історико-топонімічна комісія Одеської міськради запропонувала на розгляд городян інші назви.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...