Водохресний святвечір: традиції, обряди і що потрібно зробити в переддень свята

Сьогодні, 18 січня в Православній Церкві відзначають день Навечір'я Хрещення Господня, або Водохреща.

Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости, розкажуть вам, як готуються до великого свята Хрещення і що потрібно зробити напередодні .Так, у селах під Хрещення старенькі та дівчата збирали сніг зі стогів. Старенькі - для того, щоб вибілювати полотнину, вважалося, що тільки цей сніг може зробити її білосніжною. А дівчата - для того, щоб вибілювати шкіру і ставати красивішими. Вірили, що, вмиваючись цим снігом, дівчина стає дуже привабливою. Крім того, водохресний сніг за повір'ям міг навіть в посушливих колодязях зберегти воду на весь рік. Сніг, зібраний в водохресний вечір, вважали цілющим, їм лікували різні недуги. На стіл ставили чашу з водою, щоб побачити Хрещення Господнє.

При цьому говорили: «вночі вода сама колихнется», - це і було знаком. Якщо опівночі вода в чаші дійсно колихнулася, бігли дивитися «роззявлені небеса» - про що відкритому небу помолишся, те й збудеться.

До 5 століття було прийнято згадувати народження і хрещення Сина Божого в один день - 6 січня і називалося це свято Феофанією - Богоявленням, що говорило про втілення Христа у світ і про явище Трійці у водах Йорданських. Перенесено святкування Різдва Христового на 25 грудня (за Юліанським календарем, або старим стилем) було вже пізніше, в 5 столітті. Так було покладено початок новому церковному явищу - святкам, що закінчується надвечір, або святвечором свята Водохреща. Слово надвечір'я означає переддень церковного торжества, а друга назва - святвечір пов'язана з традицією в цей день варити пшеничний узвар з медом і родзинками - кутю.

Водохресний Святвечір - це вечір-приготування перед великим православним святом, яке називається Богоявлення Господнє Хрещення. Це свято православної церкви, належить до числа дванадесятих. У цей день згадується хрещення Ісуса Христа Іоанном Предтечею (Хрестителем) в річці Йордан.

Зважаючи на важливість совершившегося в наступаючий день події в житті Ісуса Христа, Церква встановила піст. Саме звідси і пішла традиція варити кутю, яка не є обов'язковою, але настільки зручна, що увійшла в традицію повсюдно. Зрозуміло, в наші дні не у всіх є така можливість, але піст дотримати все ж таки необхідно: «Сице убо окормляемі Божою Благодаттю, здирства Свобода», говорить нам Типікон. Під хабарництвом розуміється все, що вкушає понад потреби і нехай мірилом тут буде кожному його совість.

Міру посту віруючі визначають індивідуально, під силу і благословення духівника. У цей день, як і в Різдвяний святвечір, що не вживають їжу до виносу свічки після Літургії вранці і першого причащання водохресної води.

У святвечір, після літургії в храмах здійснюється велике освячення води.

Водосвяття називається великим за особливої урочистості обряду, перейнятого спогадом євангельської події, що стала не тільки первообразом таємничого обмивання гріхів, але і дійсним освяченням самого єства води через занурення в неї Бога у плоті. Вода ця називається агіасми, або просто хрещенською водою. Під впливом Єрусалимського статуту, з 11-12 століття водосвяття відбувається два рази - і у Водохресний святвечір, і безпосередньо в свято Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена в ці дні, нічим не відрізняється.

Є благочестива традиція кропити в цей день хрещенською водою своє житло зі співом тропаря Богоявлення. Водохресну воду весь рік вживають натщесерце в невеликих кількостях, звичайно разом зі шматочком просфори «щоб силу, здравіє підкріплювальну, хвороби зцілювальну, демонів проганяють і всі ворожі наклепи відвертає, возмоглі ми отримати від Бога».

При цьому читається молитва: «Господи Боже мій, нехай буде дар Твій святий і свята Твоя вода на відпущення гріхів моїх, в просвітлення розуму мого, у зміцнення душевних і тілесних сил моїх, во здравіє душі і тіла мого, в підкорення пристрастей і немічний моїх по безпредельному милосерді молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих Твоїх. Амінь ».При недугах або нападах злих сил пити воду можна і потрібно, не вагаючись, в будь-який час.

Особливим властивістю святої води є те, що, додана навіть у невеликій кількості до води звичайної, вона передає благодатні властивості і їй, тому в разі нестачі святої води її можна розбавити простою.

Не можна забувати, що освячена вода - це церковна святиня, з якою стикнулася благодать Божа, і яка вимагає до себе побожного ставлення. При шанобливому ставленні свята вода не псується багато років. Зберігати її слід в окремому місці, краще поруч з домашнім іконостасом.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...