Закон від 2 червня не перешкодить: Голови судів, призначені Януковичем, ще сім років залишатимуться на своїх посадах

"Новий закон про судоустрій не містить запобіжників проти того, щоб голови судів були обрані на цю посаду фактично вчетверте і навіть уп'яте, попри заборону обіймати її двічі поспіль.

Ілюстрація:zakarpattya.net.ua

Автори нового закону про судоустрій дали можливість головам судів часів Януковича ще сім років залишатися на своїх посадах. Про це пише в своїй статті для DT.UA заступник голови правління Центру політико-правових реформ, експерт Реанімаційного пакету реформ Роман Куйбіда, інформують Патріоти України.

За його словами, законом 2014 р. їх повноваження були припинені, але в багатьох судах судді знову обрали їх на посади. "У 2015 р. їх утретє-вчетверте обирають головами судів, попри заборону обіймати цю посаду двічі поспіль.

Тоді Рада суддів роз'яснила, що кожного разу голів судів обирали на підставі нового закону, а отже, попередній строк повноважень уже не рахується", - йдеться в статті.

Куйбіда нагадує, що логіку такого тлумачення започатковано сумнозвісним рішенням Конституційного суду про "третій строк Кучми", коли перший строк КС йому не зарахував, бо тоді Кучму було обрано президентом на підставі попередньої Конституції.

"Новий закон про судоустрій не містить запобіжників проти того, щоб голови судів були обрані на цю посаду фактично вчетверте і навіть уп'яте, попри заборону обіймати її двічі поспіль. При цьому всупереч Конституції, але за законом президент виписуватиме посвідчення головам судів, що їх оберуть збори суддів.

Це може спричинитися до того, що голів ключових судів запрошуватимуть на аудієнцію для начебто видачі посвідчення, а насправді для налагодження неформальних контактів з "кураторами" судової системи від президента", - йдеться в статті.

Як відомо, 2 червня Верховна Рада внесла зміни до Конституцію (в частині правосуддя). За проголосували 335 народних депутатів, у т. ч. 38 – з фракції "Опозиційний блок". Також Рада прийняла новий закон "Про судоустрій і статус суддів", який передбачає проведення конкурсів для суддів, підвищення вимог до суддів і професійних стандартів суддівського корпусу, обмеження імунітету суддів. Цей закон прив'язаний до змін у Конституцію і вступить в силу тільки разом з ними.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...