Зрадив союзну Директорію і розділив з Леніним Україну: Сьогодні народився мінливий союзник Петлюри, засновник Другої Речі Посполитої

Саме Юзефу Пілсудському окуповані терени України завдячують політикою санації та пацифікації, яка мала розчинити українців у польському морі. Звідси і витоки Волинської трагедії. Адже Польща 20 років пригнічувала тут українців, населяла край чужинцями.

Юзеф Пілсудський. Архівне фото.

5 грудня 1867 року біля Вільнюса народився Юзеф Пілсудський. Після гімназії він вступив на медичний факультет Харківського університету. 1885-го його відрахували за революційну діяльність.Патріоти України пропонують вам згадати деякі подробиці із життя цього історичного діяча.

1887 року його заслали до Сибіру за причетність до замаху на царя Олександра ІІІ. Звільнившись 1892 року, він приєднався до Польської соціалістичної партії. Видавав газету "Робітник".

У часи Першої світової війни заснував окремий Легіон польської армії. Воював на боці Австро-Угорщини. Перейшов у підпілля, коли Німеччина зайняла Польщу.

Завершальний етап Першої світової війни Пілсудський провів у німецькій в'язниці. Коли він повернувся восени 1918 року до Варшави, його призначили "тимчасовим начальником" держави і верховним головнокомандувачем збройними силами Польщі. Він зумів звільнити країну від залишків німецьких військ і взяв курс на утворення незалежної польської держави.

З лютого 1919-го розпочав війну з більшовиками. Хотів створити польську державу "від моря до моря". Воювати вдавалось з перемінним успіхом. 12 жовтня 1920 року в Ризі підписав із більшовиками угоду про розділення земель України та Білорусі.

Конституція від березня 1921-го обмежувала повноваження виконавчої влади. Пілсудський став начальником генерального штабу армії. 1926 року Пілсудський повернувся до управління країною. Зайняв пост прем'єр-міністра, але залишався при цьому військовим міністром і першим маршалом Польщі. Пілсудський помер від раку печінки у Варшаві 12 травня 1935 року.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...