А полонених та миру вимагати у відповідь? У Мінську вирішили, що Україна відновить постачання води на окупований Донбас

У зв'язку з цим було розпочато процес складання відповідних контрактів.

Робота тристоронньої контактної групи у Мінську. Ілюстрація:tyzhden.ua

На засіданні економічної підгрупи Тристоронньої групи в Мінську було порушено питання про відновлення поставок води на територію окупованого Донбасу, в зв'язку з чим було розпочато процес складання відповідних контрактів. Про це пише на своїй сторінці в Facebook прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарка Оліфер, передають Патріоти України.

"Йде процес укладання контрактів на постачання води до окремих районів Луганської області з урахуванням боргів за раніше поставлену воду. Контракти будуть складені відповідно до українського законодавства", – пише вона.

В рамках домовленостей щодо відновлення поставок питної води йшлося також про гарантії безпеки співробітникам Донецької фільтрувальної станції. "Це підприємство забезпечує водою до мільйона жителів по всьому Донбасу", – підкреслила Оліфер.

В економічній підгрупі також триває робота з обговорення відновлення інфраструктури, залізничних об'єктів, ліній електропередач. В економічному блоці сьогодні обговорювали й можливість запрошення міжнародних екологів (під егідою ОБСЄ), які б змогли оцінити ситуацію на низці промислових підприємств у ОРДЛО.

"Йдеться про хімічний завод "Стирол" у Горлівці, а також шахти "Голубовська" та "Першотравнева" в Луганській області, шахту "Юний комунар" у Донецькій області", – пояснила Оліфер.

Особливу увагу привертає шахта "Юний комунар", де в 1979 році були проведені ядерні випробування. Якщо з цієї шахти регулярно не відкачувати воду, то станеться забруднення ґрунтових вод, що призведе до екологічної катастрофи на Донбасі.

Раніше стало відомо, що сьогоднішні переговори в Мінську в політичному блоці питань не принесли результату. Під час попереднього раунду переговорів у Мінську були підготовлені до підписання дві безпекові угоди: одна – про розмінування, інша – про припинення "навчань" уздовж лінії розмежування на Донбасі.

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...

У Пентагоні розповіли про далекобійну зброю, яка "не спрацювала" в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:03

Одне з видів далекобійного озброєння, яке США передали Україні в рамках військової допомоги, виявилося неефективним. Про це повідомив заступник міністра оборони США із закупівель та забезпечення Білл ЛаПланте, повідомляють Патріоти України з посиланням...