"А в діях Гітлера винна Австрія?": Главу Компартії Чехії поставили на місце через слова про Україну

Депутати всього політичного спектру Чехії розкритикували лідера Комуністичної партії Чехії Войтеха Філіпа, який у інтерв'ю британській газеті The Guardian заявив, що не Росія, а українці на чолі СРСР та українські солдати Радянської армії несуть відповідальність за придушення "Празької весни" 1968 року, повідомляють Патріоти України.

Глава консерваторів з ODS (Громадянської демократичної партії) Петр Фіала сказав, що "слова Войтеха Філіпа тільки підтверджують, що комуністи не зміняться - зі своїми вигадками, захопленням Москвою, применшуючи злочини і фальсифікуючи історію, в чому завжди досягали успіху". "Їхні коментарі до річниці вторгнення 1968 року - це ще одне підтвердження, - додав він.

Член чеської Соціал-демократичної партії Ян Хвойка вважає, що "час, коли комуністична партія систематично фальсифікувала історії чеських земель, на щастя, давно пройшли. Помилкову думку Філіпа про 1968 рік розглядаю як спробу провокації, яка на сто відсотків не досягла ефекту.

"Трохи боюся, що, думка Войтеха Філіпа фальсифікує історію лютого 1948 року або листопада 1989 року. Отже, факти: радянське керівництво в 1968 році турбують дуже обережні кроки в бік лібералізму. І тому сюди направили танки. Так воно і є. Спроби стверджувати, що це не Росія, тому що Брежнєв був українцем - це перебільшення, схожі на те, якби ви сказали, що війну не розпочала Німеччина, тому що Гітлер був австрійцем. Словом, це був Радянський союз, який ці танки послав, інші країни Варшавського договору, на це навряд чи могли ризикувати. Одним словом: історія - не питання політики, але це спроба захистити Радянський союз і, в свою чергу, Росію", - сказав Петр Газдік (STAN).

Павел Белобрадек (Християнсько-демократичний союз-Чехословацька народна партія (KDU-ČSL) додав: "Комуніст правду ніколи не говорить, тільки коли треба".

Комуністи мають 15 депутатів у чеському парламенті і беруть участь у роботі уряду вперше після антикомуністичної революції 1989 року. Середній вік депутатів-комуністів становить 75 років. Це більше, ніж середня тривалість життя в країні. Минулого року на парламентських виборах партія набрала 7,8% голосів. І це найнижчий показник з 1990 року.

1968 року лідер чеської Комуністичної партії Александер Дубчек проводив ліберальні реформи. Москва та інші країни Варшавського договору вирішили, що він зайшов надто далеко у своїй спробі створити "соціалізм з людським обличчям", відмовившись від цензури і дозволивши свободу слова в своїй країні. Після військового вторгнення СРСР почався період жорстких репресій, які тривали аж до чехословацької "Оксамитової революції" в 1989 році, яка поклала край комуністичному режиму в країні на 41-му році його функціонування.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...