Авторитетні експерти закликають Конгрес США і Трампа озброїти Україну, - Atlantic Сouncil

Спеціальна група запропонувала список озброєння для України і закликала США присвоїти Україні статус основного союзника поза НАТО, що полегшило б процес надання їй військової допомоги.

Трампу пропонують надати  летальну зброю Україні. Фото: Вголос.Спеціальна група представників обох американських партій, в яку входять колишні високопоставлені чиновники оборонних відомств США, посли і експерти з безпеки, відновили заклики до влади США про надання Україні летального оборонного озброєння. Підгрупа, що займається питаннями національної безпеки в рамках організації "Група друзів України", закликала США надати різного роду летальну зброю, а також допомогу в розвідувальній діяльності та навчанні військових. Про це йдеться у статті Atlantic Council, передають Патріоти України.

"Мета надання оборонної зброї Україні - допомогти їй утримати росіян від подальших атак і підсилити тиск на Росію, щоб всерйоз домовитися про реалізацію Мінських угод", - сказав Александр Вершбоу, член підгрупи, колишній заступник генерального секретаря НАТО.

"Мета не в тому, щоб спонукати Україну вести війну до переможного кінця, який - Київ це добре розуміє - неможливий", - сказав він на спеціальному заході у Вашингтоні.

Заклики експертного співтовариства прозвучали на наступний день після зустрічі президента України Петра Порошенка з президентом США Дональдом Трампом в Овальному кабінеті.

Александр Вершбоу назвав ситуацію "невідкладною", оскільки російські війська і проксі-сили порушують "Мінські угоди про припинення вогню" кожен день "практично безкарно", вони проводять артилерійські і ракетні атаки, що стає причиною загибелі безлічі мирних людей. За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, з квітня 2014 року по 12 березня 2017 року був вбито не менше 9 940 осіб і 23 455 осіб отримали поранення.

Спеціальна група закликала уряд США надати Україні наступну допомогу:

1. Протиракетні радари з системами управління вогнем, включаючи системи дальньої дії, здатні виявляти і вражати російські ракетні комплекси великої дальності, системи залпового вогню, а також міномети.

2. Тактичне обладнання безпечного зв'язку.

3. Сучасні протитанкові пускові установки і ракети на випадок зіткнення з танковими силами, які у великій кількості розмістила Москва на окупованій території.

4. Сучасні безпілотні літальні апарати з пристроями радіоелектронного придушення для зниження величезної російської переваги в спостереженні за прикордонною і прибережною зоною.

5. Бойові машини піхоти Bradley, армійські всюдиходи Humvee, колісні бронемашини з посиленим протимінним захистом, легкі тактичні позашляховики, здатні забезпечити мобільне прикриття на флангах, для створення противаги російським танковим силам, розміщеним на окупованій території.

6. Обмін розвідданими в режимі реального часу.

7. Навчання представників українських Збройних Сил з метою побудови системи спільної підготовки військ.

8. Співпраця в сфері реформування оборонної промисловості.

Спеціальна група закликала США присвоїти Україні статус основного союзника поза НАТО, що полегшило б процес надання їй військової допомоги.

Вжиті в 2015 році спроби вплинути на владу США з метою отримати згоду на надання зброї Україні не увінчалися успіхом. Адміністрація Обами виступила проти, в той же час виділивши 20 мільйонів доларів на постачання протиартилерійських радарів великої дальності.

За словами Вершбоу, незважаючи на провал попередніх спроб врегулювати конфлікт, перед Трампом відкрита можливість досягти успіху в цій справі, якщо він буде дотримуватися курсу сильної дипломатії і надасть Україні оборонну зброю.

"Шансів на встановлення жорсткого, але прагматичного курсу в політиці тепер більше, оскільки адміністрація Трампа визнає, що в певних умовах використання суворої сили необхідно для захисту інтересів США", - сказав Джон Гербст, колишній посол США в Україні, що входить в спеціальну групу.

Вершбоу заявив, що надання Україні оборонної зброї і можливостей, рекомендованих спеціальною групою, дозволить українським збройним силам краще справлятися із завданням захисту країни і призведе до скорочення числа жертв.

Крім інших до складу спеціальної групи входять генерал Філіп Брідлав, колишній Верховний головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі; військовий експерт Філіп Карбер, президент Фонду "Потомак"; Стівен Бланк, старший науковий співробітник Американської ради із зовнішньої політики; Глен Ховард, президент Фонду Джеймстауну; Роберт А. Макконнелл, McConnell & Associates; Надя Макконнелл, Фонд США-Україна; Ян Бжезінський, колишній заступник секретаря оборони США з питань Європи та НАТО; Майкл Карпентер, колишній заступник помічника міністра оборони США; Уеслі Кларк, генерал армії США у відставці колишній головнокомандувач силами НАТО в Європі; Дональд Дженсен, Джонс Хопкінс, SAIS; Герман Першнер, президент Американської ради із зовнішньої політики.

Росія планує відправити в Україну понад тисячу "священників" РПЦ – ЦНС

субота, 4 травень 2024, 12:22

Росія планує відправити у зону бойових дій понад тисячу так званих "священиків" РПЦ. Вони, за задумом керівництва цієї структури, надаватимуть "духовну допомогу" російським окупантам, що вбивають людей на території чужої країни, передають Патріоти Укр...

Ймовірно, разом із F-16: Колм України може отримати нові системи Patriot

субота, 4 травень 2024, 11:56

Близько 70 українських військовослужбовців вирушили до Німеччини, щоб пройти півторамісячний курс навчання на зенітних ракетних комплексах Patriot. Очікується, що ці системи ППО прибудуть на поле бою в Україну вже наприкінці червня. На Заході прогнозую...