Байден зацікавився відставкою Шокіна і перезавантаженням Кабміну - нардеп (фото)

У ході зустрічі віце-президента США з молодими українськими чиновниками та громадськими активістами обговорювалися чотири ключові теми.

Джо Байден у Києві. Фото: facebook Світлани Заліщук

На зустрічі віце-президента США Джо Байдена з нардепами-єврооптимістами було піднято питання відставки генпрокурора Віктора Шокіна і перезавантаження Кабміну з метою боротьби з корупцією в Україні. Про це 7 грудня написала на своїй сторінці в Facebook нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Світлана Заліщук, повідомляють Патріоти України.

За її словами, ця зустріч була знаковою, оскільки після неї Байден буде спілкуватися вже з Президентом України та прем'єр-міністром. Заліщук наголосила, що в бесіді з американським гостем брали участь також молоді чиновники та громадські активісти.

"Сама послідовність зустрічей вже є своєрідним меседжем - за останні два роки уряд США часто був головним партнером для антикорупціонерів-депутатів і громадянського суспільства. Без сумніву, почуте стане предметом розмови з главою держави і уряду. І, в першу чергу, це буде корупція" , - повідомила Заліщук.

Вона зазначила, що в ході зустрічі обговорювалися чотири ключові теми: корупція і перезавантаження уряду; порушення Росією мінських угод в контексті конституційних реформ і закону про вибори на окупованих територіях, а також - анексія Криму.

"Корупція. Нова влада не капітулювала перед нею. Є прогрес - це ключове законодавство і нові органи, керівництво яких вибрано через незалежні комісії. Але двоє головних персон граються в "піддавки". І принципові лінії оборони втрачені в інтересах окремих відомих наближених. Прізвища названі. Генпрокурор повинен піти ", - йдеться в тексті.

"Мінськ. Наші американські партнери почули з нашого боку серйозні застереження, що тиск з боку Заходу на Україну незрівнянний з діями Росії. Зміни до Конституції і закон про вибори на окупованих територіях в нинішніх умовах можуть дестабілізувати державу", - підкреслила Заліщук.

Байден зі свого боку закликав прийняти зміни до Конституції і закон про вибори на окупованих територіях. На думку віце-президента, цей крок "дасть можливість США вимагати від Росії відповідних кроків, а від європейців - єдності щодо санкцій".

"Мій меседж - команду треба перезапустити. Потрібен новий мандат довіри - від бізнесу, від суспільства в цілому, від парламенту. Система зависла, потрібне перезавантаження. У демократичних державах це здоровий механізм для підвищення рівня ефективності влади.

У той же час, очевидно, що американські партнери не бачать способу забезпечити стабільності без збереження статусу кво. Візит віце-президента націлений на збереження союзу", - написала Заліщук.

Відзначимо, що про зміст бесіди щодо Криму депутат не повідомила. В цілому, в ході зустрічі, написала Заліщук, Байден "зробив сильні заяви про підтримку України "фінансово і не тільки". І гарантував, що "Україна - центральна тема будь-якої зустрічі з Путіним з будь-якого приводу".

“Зараз охочих йти до ЗСУ, ставати на захист зовсім немає": Боєць "Азову" різко звернувся до українців

понеділок, 29 квітень 2024, 11:44

Люди, що тільки не вигадують: то тут Тису перепливають, топляться в тій. Та краще ти піде і загинь, як справжній чоловік, як справжній воїн, який став на захист своєї сім'ї, своєї держави, своєї нації, чим ти просто потонеш, як щур. Про це боєць 12-ї б...

Коригували удари з "Градів" по підрозділах ЗСУ: Подружжя із Сумщини викрили у держзраді

понеділок, 29 квітень 2024, 11:27

Служба безпеки України у Сумській області затримала місцевих чоловіка і жінку: їх підозрюють у коригуванні російських обстрілів по прикордонних районах регіону та позиціях Сил оборони. Про це інформує пресцентр СБУ, передають Патріоти України. Зазнача...