Без права на чесний суд: Україні дісталося від ЄС за закон Пашинського про спецконфіскацію

Законопроект 4057 пропонує зміни до кримінального законодавства для конфіскації цінностей і доходів від них до винесення вироку суду.

Представництво ЄС розкритикувало проект "Народного фронту" і БПП про позасудову конфіскацію. Фото: ru.slovoidilo.ua.

У разі прийняття Верховною Радою законопроекту 4057 про спецконфіскацію Україна зробить кроки до впровадження "жорсткого законодавства без захисту права на чесний суд і право власності". Про це йдеться в коментарі представництва Європейського союзу в Україні, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Йдеться про проект авторства народних депутатів з фракції "Народний фронт" Юрія Берези, Сергія Пашинського, Андрія Тетерука і Тетяни Чорновол, а також Івана Винника та Артура Герасимова (БПП).

Законопроект пропонує зміни до кримінального законодавства для конфіскації цінностей і доходів від них до винесення вироку суду.

"Проект 4057 про конфіскацію не містить достатніх гарантій захисту права власності, яке відповідало б стандартам ЄС. Він, скоріше, може сприйматися як поспішний крок до впровадження більш жорстких і інтрузивних інструментів, які не передбачають ... необхідного захисту права на чесний суд, захисту прав власності та необхідної підвищеної стабільності відносин власності ", - йдеться в поясненні дипмісії ЄС.

У представництві наголошують, що ініціативи щодо досудової конфіскації в обов'язковому порядку повинні "йти пліч-о-пліч" з посиленням гарантій добропорядних власників (які дозволили б уникнути зловживань механізмами спецконфіскаціі); в даному проекті такі гарантії відсутні.

Також представництво ЄС нагадало, що в останні місяці Рада затвердила законодавство про спецконфіскацію (проекти 2540a, 2541a, 3040), "які були розцінені експертами ЄС як просування до правильного балансу" і "були в числі зобов'язань української влади в контексті Плану дій з візової лібералізації". З коментаря випливає, що прийняття нинішнього законопроекту порушує зобов'язання в рамках ПДВЛ; в той же час представництво утрималося від прогнозів щодо дій ЄС в разі прийняття законопроекту Берези-Пашинського.

Нагадаємо, що законопроект 4057 прийнятий в першому читанні і може бути розглянутий у другому читанні на поточному пленарному тижні.

Масована атака "Шахедів" на Харків: У місті спалахнули відразу три пожежі (фото)

субота, 4 травень 2024, 12:59

У ніч на 4 травня російські загарбники здійснили масовану атаку дронів на Харків. За попередніми даними, постраждали чотири особи, серед них – одна дитина. Про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій України (ДСНС), передають Патріоти Укр...

Росія планує відправити в Україну понад тисячу "священників" РПЦ – ЦНС

субота, 4 травень 2024, 12:22

Росія планує відправити у зону бойових дій понад тисячу так званих "священиків" РПЦ. Вони, за задумом керівництва цієї структури, надаватимуть "духовну допомогу" російським окупантам, що вбивають людей на території чужої країни, передають Патріоти Укр...