Безвіз з ЄС позбавив сенсу військову агресію РФ проти України, - політолог

"Росія не змогла призупинити євроінтеграційні процеси в Україні", каже Олеся Яхно-Бєлковська.

Олеся Яхно-Бєлковська. Фото: Радіо Свобода.

Через 20 днів після публікації в Офіційному журналі Європейського Союзу законодавчого акту для громадян України вводиться безвізовий режим з країнами ЄС, що позбавить сенсу військову агресію РФ проти України. Про це політолог, кандидат політичних наук Олеся Яхно-Бєлковська розповіла на чаті в "Главреді", передають Патріоти України.

"Орієнтовно 11-12 червня українці матимуть можливість безвізових подорожей. Наскільки мені відомо, після всіх офіційних процедур в Україні буде проведена роз'яснювальна інформаційна кампанія для пересічних громадян, де буде чітко вказано, які треба мати документи, які можуть задавати питання і т.д.", - говорить політичний експерт. "Досвід Грузії показує, що за перший місяць безвізового режиму безвізовими поїздками скористалося понад 20 тисяч громадян. Якщо раніше рівень відмов в отриманні візи громадянам Грузії становив близько 11%, то з початку дії безвіза - всього 0,2% громадян було відмовлено в праві на в'їзд. Рівень відмов у отриманні Шенгену українським громадянам становив приблизно 3,5%. Проте, якщо взяти показник 0,2%, то це означає, що додатково 40 тисяч громадян України зможуть відвідати країни Шенгена", - підрахувала політолог.
"Значення безвіза для країни дуже важливо не тільки з точки зору полегшення процедури для громадян, яким тепер не потрібно буде звертатися за послугами до посередників, а також і тому, що очевидно з'явиться багато лоукостів, що зробить можливими недорогі поїздки в Європу, але і з точки зору безпеки для України в цілому", - вважає Яхно-Бєлковська.
На її думку, отримання безвізового режиму до 2014 року мало колосальне цивілізаційне і гуманітарне значення: "Після 2014 го, коли Росія докладала максимальних зусиль, щоб зірвати підписання Угоди про асоціацію з ЄС, і наполягала на відстрочку вступу в дію ЗВТ України з ЄС на два роки, і тільки на один рік ЄС погодився відкласти рішення, отримання безвіза має ще й складову в плані безпеки. Оскільки це позбавило сенсу військову агресію РФ як спробу призупинити євроінтеграційні процеси в Україні ".

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...