Блокада торгівлі з ОРДЛО: Гонтарєва розповіла про план на "чорний день"

Глава Нацбанку України порахувала, що продовження блокади залізниці на Донбасі призведе до скорочення валютних надходжень в країну на 2 мільярди доларів.

В.Гонтарєва. Фото: Хвиля.

Продовження блокади окупованих територій Донбасу призведе до скорочення валютних надходжень в країну, але у влади є особливий сценарій з цього приводу на "чорний день". Про це в інтерв'ю Reuters заявила глава Національного банку України Валерія Гонтарєва, передають Патріоти Укрраїни.

"Негативні наслідки для нашого платіжного балансу можуть бути на рівні 2 мільярдів дол. З одного боку, можемо побачити зменшення надходжень валютної виручки від металургів, а з іншого боку - попит на валюту, яка потрібна для закупівлі вугілля", - сказала Гонтарєва.

Також вона зазначила, що, за розрахунками НБУ, в 2016 році експорт продукції металургії за кордон склав 8 млрд дол., або четверту частину сукупного експорту.

"Якщо зупиняється металургія, це означає, що потрібно вживати антикризових заходів", - сказала Гонтарєва.

Вона додала, що з ключовим кредитором країни - Міжнародним валютним фондом - на минулому тижні обговорювала кроки на випадок значного загострення збройного конфлікту на Донбасі.

"У нашому базовому сценарії макропрогнозу ці події не закладені. Але у нас є сценарій і на чорний день. Ми розуміємо, як реагувати в плані платіжного балансу і банківського регулювання", - сказала Гонтарєва, не розкриваючи подробиць.

Окупанти вбили бабусю та її 12-річну онуку на Донеччині (фото)

четвер, 2 травень 2024, 23:30

Російська армія завдала удару по селищу Мемрик Покровського району на Донеччині. Попередньо, окупанти атакували населений пункт з РСЗВ "Град". Тілесні ушкодження, несумісні з життям, зазнали 65-річна бабуся та її онука 12 років. Про це повідомили в Дон...

Болгарія викликала посла Хорватії через слова президента Мілановича, який назвав її "дном"

четвер, 2 травень 2024, 21:51

Проросійський президент Хорватії Зоран Міланович спровокував дипломатичний скандал своїми словами про те, що Болгарія – найбільш неуспішна країна ЄС у користуванні європейськими коштами і "рятує" від такого звання Хорватію. Про це повідомляє Vecernji L...