​Buenos días, Senior Kaskiv: Панама видала біглого ренегата Україні

Українська Феміда дуже гуманно поставилася, до екстрадованого екс-урядовця Януковича, звинуваченого в розкраданні мільйонів державних коштів. Є припущення про неформальну угоду на співпрацю зі слідством по іншим фігурантам.

З Панами екстрадували екс-голову Держкомінвестпроекту Владислава Каськіва. Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко у Facebook. Подія вже розцінена як непересічний успіх ГПУ, мусуються чутки, що вітчизняним прокурорам вдалося намацати «слабку ланку» в оточенні Януковича, зазначають Патріоти України.

"Вночі 1 листопада спільними зусиллями ГПУ та СБУ з Панами в Україну екстрадовано колишнього голову Держкомінвестпроекту В. Каськіва, який підозрюється у заволодінні в 2012 році у змові з іншими особами коштами державного бюджету України на суму близько 7,5 млн грн", – написав пан Луценко.

"Наразі Каськіва доставлено до Головного слідчого управління ГПУ, тривають слідчі дії" – повідомив Луценко вранці 1 листопада. Генпрокурор наголосив, що "це перший випадок екстрадиції екс-високопосадовця в Україну – але не останній".

Печерський районний суд міста Києва швидко обрав запобіжний захід для екстрадованого з Панами екс-чиновнику. «У ході розгляду питання захист В.Каськіва надав суду довідку про повне відшкодування останнім завданих державі збитків. Врахувавши даний факт, а також наявність п’ятьох неповнолітніх дітей, Печерський районний суд ухвалив рішення «застосувати щодо підозрюваного В.Каськіва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у межах 2-місячного терміну досудового розслідування», - повідомила прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

Як відомо, Каськіва було оголошено в розшук за ч. 5 ст. 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах) та ч. 2 ст. 366 КК (службова фальсифікація).
У 2012 році Каськів підписав угоду на 1 млрд доларів з іспанською кампанією Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні. Пізніше іспанська сторона заявила, що не знає людину, яка від їхнього імені підписала контракт. З'ясувалося, що цю людину звуть Хорді Сарда Бонвехі і він є лижним інструктором.
18 серпня 2016 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив про затримання на території Республіки Панама Каськіва за розкрадання та інші службові злочини. Заступник генпрокурора Євген Єнін заявив, що Каськів був затриманий в Панамі при спробі в'їхати на територію Коста-Ріки.
Генпрокуратура передала МЗС для направлення до Панами клопотання щодо екстрадиції Каськіва.
12 вересня того року Панамський суд обрав Каськіву запобіжний захід у вигляді застави $600 тисяч – він вніс заставу і вийшов на свободу 30 вересня 2016 року. Також екс-чиновник подав клопотання про політичний притулок.
У березні поточного року стало відомо, що Панама відмовила Каськіву в наданні статусу політичного біженця.

Ексголова МЗС Литви пожартував про знищення Кримського мосту, у Росії дипломату пригрозили "судним днем"

неділя, 28 квітень 2024, 15:30

Ексміністр закордонних справ Литви, а нині посол країни у Швеції Лінас Лінкявічюс пожартував про знищення Кримського мосту. У Росії вибухнули погрозами. 27 квітня Лінкявічюс опублікував у X (Twitter) жарт про Кримський міст, передають Патріоти України....

"Це має бути не наша ініціатива": Сікорський заявив, що Польща таки може повернути українських чоловіків

неділя, 28 квітень 2024, 14:42

Польща може повернути українських чоловіків призовного віку, якщо буде така ініціатива з боку влади України. Про це сказав міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтерв'ю TVN24, передають Патріоти України. Польський міністр вважає, що у...