Через "політичні переслідування": У Генпрокуратурі РФ пояснили, чому відмовили Києву у видачі Януковича

Російське відомство посилалося на Європейську конвенцію про видачу.

Віктор Янукович. Фото:UAinside.info

Генеральна прокуратура Росії відмовила Києву в 2015-2016 роках у тимчасовому затриманні і взятті під варту колишнього президента України Віктора Януковича, вважаючи його переслідування політично мотивованим. Про це повідомив офіційний представник відомства Олександр Курінний, передають Патріоти України з посиланням на РИА Новости.

Клопотання залишені без задоволення на підставі п. 2 ст. 3 Європейської конвенції про видачу. "Українська сторона була про це поінформована", - відзначили в Генпрокуратурі РФ.

Видання наголошує, що зазначена стаття конвенції дозволяє відмовитися від видачі особи, яку звинувачують у скоєнні політичного злочину. Те ж правило застосовується, коли у запитуваної сторони є підстави припускати, що особі формально пред'являють звинувачення в кримінальному злочині, а насправді будуть переслідувати через його расу, релігію, національну приналежність чи політичні переконання.

Янукович був обраний президентом України в 2010 році. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала його таким, що самоусунувся від посади і не виконував свої обов'язки, після чого було оголошено нові президентські вибори. У тому ж місяці Янукович залишив Україну, зараз з сім'єю проживає в Росії.

Під час відеодопиту 28 листопада 2016 року в Святошинському районному суді Києва генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив Януковичу про підозру в зраді. Письмову підозру вручили адвокату екс-президента. Захист вважає, що це було зроблено неправомірно.

17 січня генпрокурор повідомив, що Головна військова прокуратура отримала від ООН фотокопії заяви Януковича з проханням ввести в Україні війська РФ. На наступний день документ був опублікований в ЗМІ.

20 січня 2017 року Печерський суд Києва дав дозвіл на заочне досудове слідство у справі про державну зраду колишнього президента.

Поштовх для стрімкого розвитку вітчизняного ВПК: ЄC купуватиме українську зброю для ЗСУ на мільярди євро

середа, 8 травень 2024, 7:15

Українському ВПК прогнозували 2024 року шостикратне зростання. Однак держбюджет не в змозі викупити повністю обсяги виготовленої продукції навіть на рівні виробництва 2023 року. Держави-члени Євросоюзу купуватимуть озброєння для потреб ЗСУ від українс...

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...