Чий Крим? Які світові бренди визнали окупований півострів російським (інфографіка)

Таких компаній виявилось чимало.

Карта. Фото: liga.net

"Технічна помилка" російського підрозділу компанії Coca-Cola крім закликів до відмови від продукції компанії і хештег # BanCocaCola змусила інтернет-користувачів перевірити і сайт компанії PepsiCo. Виявилося, що і в російському офісі основного конкурента Coca-Cola вважають Крим російським. До слова, до моменту публікації і на сайті pepsico.ru карти не виявилося, її приховали, зазначають Патріоти України, з посиланням на ЛИГА.net.

У 2014-му році чиста виручка PepsiCo в Росії впала до $ 4,414 млрд з $ 4,908 млрд в 2013 році. Цей період рік став першим для PepsiCo, коли її доларова виручка в Росії скоротилася. Самий великий актив PepsiCo в Росії - ТОВ "Вімм-Білль-Данн Продукти Харчування". Вартість російського бізнесу американської корпорації досягла максимуму в $ 8, 6 млрд в 2012 році.

В Україні PepsiCo належать п'ять підприємств: завод з переробки фруктів, овочів і виробництва соків (с. Миколаївське Миколаївської обл.); завод з виробництва соків, газованих напоїв і холодного чаю (с. Мішково-Погорілове Миколаївської області); Харківський молочний комбінат (Харків); Київський молочний завод (м Вишневе Київської обл.), Де також знаходиться новітнє високотехнологічне підприємство з виробництва дитячого харчування Агуша, запущене в 2012 році.

Ми перевірили сайти ще кількох транснаціональних гігантів, які, на відміну від Coca-cola і PepsiCo, ще не видалили карти зі своїх сайтів. Виявилося, що далеко не всі російські представництва вважають Крим окупованим, а деякі компанії трактують приналежність півострова двояко - Крим вважають "своїм" і російські, і українські підрозділи транснаціональних корпорацій.

Автомобільні бренди

Російське представництво південнокорейського автовиробника Hyundai вважає Крим російським. На карті дилерських центрів російського представництва Hyundai півострів Крим відділений від України пунктирною лінією, а в офіційну дилерську мережу компанії в Росії входить дилерський центр в місті Сімферополь - Автоцентр-М. При цьому на сайті українського імпортера Крим підсвічений кольором, як українська територія.

За даними аналітичного агентства Автостат, Hyundai входить в ТОП-20 брендів по виручці на авторинку Росії (за 11 місяців 2015 року), займаючи четверте місце.Компанія реалізувала на ринку РФ 148031 автомобілів на +124,3 млрд рублів.

У компанії є завод з виробництва автомобілів в Санкт-Петербурзі. Виробнича потужність - 200 000 автомобілів на рік. Інвестиції в будівництво склали $ 600 млн.

киа РФ.jpg

Глобальний партнер Hyundai -компанія Kia, вважає Крим - спірною територією. На своїх картах (див. Зображення зліва) компанія відокремлює Крим від України пунктирною лінією (як і на сайті українського представництва).При цьому у Kia немає офіційних дилерів на півострові.

Міжнародний автомобільний холдинг Атлант-М, зі штаб-квартирою в Мінську, на своїх картах (як на російському, так і українському сайтах, див. Скріншот нижче) відзначив Крим російським. У РФ у компанії сім дилерських центрів, а в Україні - шість. Нещодавно компанія виставила на продаж три автоцентри і земельну ділянку в Санкт-Петербурзі, а також недобудований автоцентр в Москві і Орлі. Компанія заявила, що згортає бізнес в Росії через відхід з російського ринку марки GM, зниження продажів і рентабельності бізнесу в цій країні.

атлант-м укр.jpg

Французькі бренди Peugeot і Citroen на своїх сайтах позначають Крим російським. У Peugeot є один дилерський центр у Сімферополі, у Citroen по одному - в Сімферополі та Севастополі. Разом з тим, партнер російського АвтоВАЗу, Renault, відділив Крим від України пунктиром. У компанії немає дилерів на півострові.

Російським вважають Крим німецькі Volkswagen і Аudi (є дилерський центр у Сімферополі), а також японська Nissan. У VW на півострові розташований один офіційний дилерський центр, в Nissan - два. Аналогічної позиції дотримуються в компанії Skoda (входить до складу Volkswagen Group). У чеського виробника є два дилерських центру в Криму, при цьому територія півострова на корпоративному сайті повністю відокремлена від України пунктирною лінією.

Один з найбільших автопродавців в РФ - японська Toyota - вважає Крим російським. На дилерській мапі компанії півострів відділений від України суцільною лінією (див. Зображення зліва). При цьому у автовиробника поки немає офіційних представників на півострові. Також вважають анексовану автономію російської в російських представництвах Mazda, Мitsubishi, Нonda і Ford - на дилерських картах цих брендів півострів пофарбований в один колір з рештою території Росії. При цьому на сайті українського представництва Mazda розміщена карта з українським Кримом.

Крім Kia і Renault зі статусом півострова "не визначились" компанії Mercedes, BMW,Subaru, Fiat, Оpel, Сhevrolet. Ці компанії відокремлюють півострів від України пунктирною лінією (або кольором), а також не вказують кримських дилерів в списку офіційних. Українським вважає Крим компанія LandRover, на карті якої територія півострова ніяк не відділена від України.

Опитані юристи вважають, що укладаючи дилерські угоди з компаніями розташованими в Криму, російські імпортери автомобільних брендів ризикують нарватися на санкції. "Постачання і продаж російськими автоімпортерами на території Криму автомобілів, що пройшли процедуру реєстрації та митний контроль тільки відповідно до російського законодавства, по суті є порушенням чинного законодавства України, що поширюється і на територію півострова Крим. За недотримання процедур митного контролю при перетині кордону України передбачає наслідки аж до конфіскації товару. Однак, викликає сумнів реальність переслідування за ці порушення, оскільки робота держорганів України на півострові заблокована ", - пояснила юрист практики судових спорів Ольга Додух.

Окупанти вчергове "захопили" завод у Красногорівці, в ЗСУ відреагували

неділя, 5 травень 2024, 19:15

Російські окупанти вчергове заявили про нібито захоплення опорного пункту на заводі в центрі Красногорівки на Новопавлівському напрямку. Речник оперативно-стратегічного угрупування військ "Хортиця" Назар Волошин в коментарі Ліга спростував, що місто вз...

Окупанти вдарили по Слов'янській ТЕС (фото)

неділя, 5 травень 2024, 18:28

«Сьогодні 5 травня о 10:35 розпочався обстріл Слов'янської ТЕС Донбасенерго. Під час обстрілу було пошкоджено ряд об'єктів на території станції», – зазначив він. Він додав, що російські військові завдали удару чотирма касетними ракетами з РСЗВ «Смерч» ...