Деякі продовжують вірити: Росіян переконують, що вони в будь-який момент можуть захопити Київ

Чим гірше йдуть справи в Росії по відношенню до України - тим вище градус вербальної агресії.

Справжня розмова у Путіна вийшла тільки із іншим ізгоєм. Фото: Рейтерс.

Останнім часом російські ЗМІ спалахнули з новими погрозами на адресу України. Деякі з них розповідають, що в Україні все настільки погано, що "офіційно навіть сіль закінчилася". Інші цинічно загрожують, що війна закінчиться тоді, коли це буде вигідно Росії. В інтерв'ю російський журналіст Ігор Яковенко пояснює, з чим пов'язана нова порція російський страшилок. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

- Російський пропагандист Володимир Соловйов днями заявив, що війна в Україні закінчиться тільки тоді, коли це буде вигідно Росії.

- По-перше, таких людей як Володимир Соловйов не треба називати пропагандистами. Я розумію, що дуже складно відірватися від цього стереотипу, але люди його типу нічого не пропагують і не просувають ніякої ідеології. Вони займаються інформаційною війною, нарощують інформаційну агресію, вербальний шквал ненависті, який знаходиться в прямо пропорційній залежності від ступеня ізоляції Росії.

Тільки-но пройшов саміт G-20, на якому Путін був, як засватана наречена, яку ніхто заміж не бере. Він стояв на самоті, намагався якось поговорити з Трампом, але спостерігав його спину. На короткий час намагався ще з кимось поговорити. Вийшло тільки з саудівським принцом, якого підозрюють у вбивстві саудівського журналіста. Всі інші від нього шарахалися. Більш того, Тереза Мей заявила, що проблеми Росії обговорюватимуть на тих майданчиках, на яких не буде Путіна. Ось така ізоляція тепер по відношенню до Росії. І в міру її наростання - збільшується градус вербальної агресії.

Звідти виходять абсолютно істеричні висловлювання Соловйова, що українці отримають світ тоді, коли війна набридне Росії. Хуліган теж, коли розуміє, що реально нічого зробити не може, починає тільки погрожувати. Так і путінська Росія. На Україну напасть не може, захопити її теж немає сил, тому компенсує свої бажання загрозливою агресією.

- Вказівки нарощувати агресивні погрози походять з Кремля?

- Думаю, що є певні темники. Ось зараз відомо, що надійшла вказівка протести у Франції називати "помаранчевою революцією". Але термінологічна дисципліна в цілому існує. Якщо говорити про таких бійців інформаційного фронту, як Соловйов, думаю, він в змозі видавати якісь речі самостійно. У нього є певний рівень автономії.

Насправді кремлівські вказівки досить загальні. Все інше - це свобода творчості. Нинішні інформаційні війська значно більш автономні, ніж було при Союзі. У них є самостійні інтереси і не треба думати, що вони діють тільки по дзвінку з кремлівської адміністрації. Вони прекрасно розуміють мету і своє призначення. Більш того, у них є свої власні інтереси. Той же Соловйов користується присутністю на державних ЗМІ для того, щоб зводити рахунки зі своїми опонентами. У тому числі і на інших каналах. Між самими каналами і радіо існує дуже жорстка конкуренція, тому досить часто вони реалізують власні цілі.

- Що саме пропаганда намагається приховати від росіян?

- Є абсолютно очевидні речі. Росіянам намагаються втовкмачити в голову, що Росія в будь-який момент може захопити Київ. А громадяни України дуже хочуть, щоб Росія приєднала до себе більшу частину їхньої країни. Не знаю, наскільки ця міфологія жива, це вимагає додаткових досліджень, і на скільки вона дійсно досягає мети, але думаю, що якась частина росіян в це вірить. А значна частина розуміє, що це марна справа.

Ось це жахливе протиріччя між картиною світу, яку намагаються насадити в голову росіянам з реальною картиною світу, безумовно, потребує постійного домальовування і приховуванні реальності - у Росії немає сил для захоплення України і протистояння всьому світу.

- Скільки росіян, на вашу думку, хто вірить цьому?

- Кордон між віруючими і реалістами - дуже рухливий. Але це ж не найнагальніша історія для росіян. Мені здається, вони все менше і менше вірять телевізору. Для людей стає важливіше елементарне виживання. Зараз вже і телевізор починає перемикатися на те, щоб давати поради по цій темі. Наприклад, замість електрики радять палити свічки. Розповідають, як воду економити, газ, світло.

- Російські новини, як і раніше, присвячені тільки подіям в Україні та на Заході?

- Структура новинних програм виглядає таким чином. Спочатку обов'язково треба все розповісти, з ким зустрівся Путін, куди він поїхав і кого він відчитав. Класична картинка: великий стіл, за яким сидить Путін, по краях сидять міністри, він кого-то вичитує або дає комусь вказівки. Це новина номер один.

Новина номер два - це жахи, які відбуваються на Заході. Далі йдуть новини-жахи з України. Остання частина те, що раніше називалося вести з полів. Якраз в цій частині російські інформаційні війська все більше стають схожими на радянську пропаганду, показуючи, як чудово йдуть справи в якомусь регіоні Росії. Ось ці чотири блоки завжди присутні в будь-якому новинному випуску.

- До речі, останнім часом навіть ліберальні російські ЗМІ спотворюють події в Україні. Чому?

- Мені дуже складно зрозуміти, що відбувається із засобами масової інформації, яких ви називаєте ліберальними. Не дуже розумію, чому "Медуза" рухається в бік російського офіціозу, адже це абсолютно незалежне ЗМІ. Але якщо говорити про "Ехо Москви" або якихось інших ЗМІ, які перебувають на території Росії, то вплив Кремля абсолютно очевидний. Це спроба використання кремлівської інформаційної війни для розумних.

Тобто для малоосвічених і не дуже кмітливих людей використовують Соловйова і Кисельова. Для тих, хто розумніший, існує Венедиктов. Теж саме стосується і "Дощу". Він вразливий так само, як і інші ЗМІ, зареєстровані на території Росії. Всі знаходяться на гачку.

Незалежність ЗМІ можлива тільки в двох випадках - якщо воно існує за межами Російської Федерації і другий варіант - якщо мова йде про інформаційний ресурс, який не зареєстрований як ЗМІ. Як тільки виникає реєстрація, офіційна редакція, у якої є приміщення, тут же виникає вразливість. Завжди можуть дати попередження, одно-друге, а після цього піде закриття. Завжди можна прийти до редакції, вилучити апаратуру, відключити комп'ютери - і все буде заблоковано.

Джерело: Обозреватель

"На жаль, це єдина втішна інформація": Загибель 6-річного хлопчика після удару росіян по Дніпропетровщині не підтвердилася

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:14

Внаслідок удару РФ по Синельниковому Дніпропетровської області у п’ятницю, 19 квітня, загинуло шестеро людей, серед яких двоє - діти. Раніше повідомлялося про загибель 6-річного хлопчика, але ця інформація не підтвердилася. Про це написав начальник Дні...

Якщо завтра війна: У The Economist оцінили, чи готові молоді європейці захищати свої держави

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:22

На Заході вже багато років існувала тенденція відмови від строкової служби та зменшення особового складу в армії, передають Патріоти України. У більшості європейських країн наразі існує лише служба за контрактом, адже після завершення Другої світової...