Депутати-прогульники: Журналісти назвали топ-10 найбільш недисциплінованих народних обранців

Жахливо довгі засідання, нецікаві закони, напружена обстановка в колективі, а також особисті справи, як правило, впливають на відвідуваність народними обранцями парламентських засідань.

Депутати-прогульники як правило не мають поважних причин для прогулювання засідань ВР. Ілюстрація:www.ednist.info

Відвідування засідань Верховної Ради завжди було болючою темою для депутатів. Про це пише Олег Огнєв для Обозревателя, інформують Патріоти України.

Жахливо довгі засідання, нецікаві закони, напружена обстановка в колективі, а також особисті справи, зрозуміло, впливають на відвідуваність народними обранцями парламентських засідань.

І поки більшості депутатів все ж вдається дістатися до Ради і іноді на своє робоче місце, є народні обранці, які були лише на кількох засіданнях.

Видання склало топ-10 народних депутатів, які ігнорують свої обов'язки обранців, прогулюючи засідання Верховної Ради. За таку відвідуваність у школах - викликають батьків, у ВНЗ - виключають, а роботодавець - виганяє втришиї.

Абсолютним рекордсменом прогульників у Верховній Раді виявився Андрій Білецький, командир полку "Азов". Позафракційний нардеп-самовисуванець був присутній аж на чотирьох з 134 пленарних засіданнях Верховної Ради. При цьому депутат жодного разу не пояснював свою відсутність, і всі прогули у нього йдуть під грифом "без важливих причин". Варто відзначити, що Білецький багато часу проводить в зоні АТО на Донбасі та в розташуванні полку "Азов" під Маріуполем.

За свої чотири засідання в Раді Білецький зміг 48 разів натиснути на кнопку "За" і 3 рази на кнопку "Проти", взяв участь у створенні 15 законопроектів, а також подав 4 запити. Прогулювати депутату допомагають відразу три помічники на державних посадах і 15 осіб на цивільних підставах.

"Срібло" з дисципліни "прогулювання Ради" отримує колишній лідер "Правого Сектора" Дмитро Ярош. Депутат був присутній на 7 засіданнях зі 134, але зміг пояснити 46 прогулів, надавши "важливі обставини".

Ярош за своє депутатство встиг взяти участь у 91 голосуванні, в яких 59 разів рішуче натиснув кнопку "За" і 24 рази "утримуватися". Також нардеп брав участь у створенні 5 законопроектів і навіть один раз з місця виступав з питання глав комітетів Ради. На відміну від свого колеги Білецького, Ярош запитів не писав.

У лавах помічників депутата ходить 13 осіб, з яких 2 в якості держслужбовця. Відсутність Яроша в парламенті також має причини, пов'язані з бойовими діями. Він брав участь у бойових діях неподалік від Донецька, де був тяжко поранений, після чого багато часу провів у госпіталі. Часто буває на базі підготовки Добровольчого українського корпусу в Дніпропетровській області.

Замикає трійку лідерів Андрій Денисенко з Дніпропетровська, який зараз є членом політради партії УКРОП. За парламентською статистикою цей народний обранець виявився в рази дисциплінованішим за Яроша і Біліецкого, але відвідав тільки 34 засідання. Причини пропуску 102 пленарних засідань депутат не пояснив.

Але, незважаючи на невелику особисту участь у роботі парламенту, Денисенко активно тиснув на кнопки, 269 раз проголосувавши "За", 69 раз вирішивши "утриматися" і 47 разів натиснувши на "Проти". Також депутат один раз піднявся на трибуну, де говорив про проблеми Національної гвардії, подав один запит, а також 6 разів займався розробкою законопроектів. Для такої надактивності депутату потрібен цілий "взвод" з 27 помічників.

Крім того, варто відзначити, що депутат опинився в списках "космічних жлобів", як їх прозвали в соцмережах, а саме в числі депутатів, які зажадали компенсації за житло. "Виправдати" депутата може лише те, що його доходи за 2014, зазначені в декларації, виявилися чи не найнижчими в Раді.

Згідно з документами про доходи, за 2014 Денисенко заробив всього 19 245 гривень, не володіє автотранспортом, але має в розпорядженні квартиру на 40,8 метрів квадратних.

На почесному, хоч і не "призовому" четвертому місці розташувався депутат від "Волі народу" В'ячеслав Богуслаєв. "Народоволець" витлумачив бажання своїх виборців по своєму, дозволивши собі з'явитися лише на 39 пленарних засіданнях, при цьому виправдавшись за 23 прогули.

Активність депутата склала: 1 запит, 6 законопроектів, 52 рази голосувань "За". Для цього йому треба 13 помічників, з яких тільки один на державній посаді.

З іншого боку, на зміну матеріального стану почесного президента запорізького гіганта "Мотор Січ", якщо депутатів і почнуть виганяти з Ради за прогули, зарплата нардепа ніяк не вплине. Так, за 2014 Богуслаєв відзвітував за дохід у розмірі 4 840 000 гривень.

З яких 73 000 прийшли з Росії від підприємства "Мап Юніон", яке продає продукцію "Мотор Січ" в РФ, а також від російської організації "Союз авіаційного двигунобудування".

Першу п'ятірку знатних прогульників пленарних засідань Ради міг би зайняти Сергій Клюєв, бізнесмен і промисловець, молодший брат Андрія Клюєва, багаторазового віце-прем'єра України. Але з літа минулого року про політика нічого не чути. Після того, як ним зацікавилась СБУ, запідозривши депутата в шахрайстві і корупції в особливо великих розмірах, політик звирішив заховатися в невідомому напрямку.

Тому почесна 5 місце переходить Костянтину Жеваго, який побував на 42 пленарних засіданнях. Очевидно, людині, яка за версією Forbes в 2015 році опинилася на 9 місці в списку багатіїв України, не до засідань в парламенті.

Всього депутат 114 раз проголосував "За", брав участь у розробці 19 законопроектів, а також має досить скромний штат помічників з 7 чоловік.

Друга п'ятірка

Слідом за Жеваго в рейтингу прогульників з мінімальним відривом йдуть брати Михайло та Дмитро Добкіни, член "Блоку Петра Порошенка" Віталій Чепінога, "опоблоковец" Дмитро Шенцев і ще один "народоволець" Олександр Онищенко.

Варто відзначити, що і Дмитро і Михайло Добкіни опинилися в списку депутатів, які зажадали компенсації за житло. Хоча на двох у 2014 році, згідно з деклараціями, змогли заробити 432 000 гривень.

При цьому Михайло ще в 2014 році тулився в 44-метровій квартирі, але їздив на трьох позашляховиках Toyota, володів невеликими яхточками Silver і Bass Prote, ну а в разі чого міг скористатися і особистим причепом ПА-2-1. А ось Дмитро Добкін у 2014 році задекларував нерухомості на 509 кадратів, автомобіль Lexus і скутер.

Нагадаємо, що в 2016 році для народних обранців держбюджетом-2016 передбачений найбільший приріст заробітної плати - з 113 млн грн до 218 млн грн. Таким чином, депутати підняли собі зарплату на 93%.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...