Для процесу порозуміння? У Польщі пояснили рішення Сейму про визнання подій на Волині "геноцидом"

Йдеться про те, щоб назвати все своїми іменами, показати один одному докази, перевести це питання у вимір діалогу істориків й зняти його з політичного порядку денного, - заявив міністр закордонних справ Польщі.

Ілюстрація:chicagorazom.com

Ухвалена в липні постанова Сейму Польщі про "геноцид поляків" на Волині в часи Другої світової може дати початок процесу порозуміння з Україною. Про це виданню Rzeczpospolita заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський після зустрічі з президентом України Петром Порошенком, передають Патріоти України за матеріалами DT.UA.

"Я пояснив українському президенту, що для нас ухвалення тієї резолюції в Сеймі й називання, зрештою, своїм іменем того, що сталося кілька десятків років тому, було актом, який може дати початок процесу порозуміння, а не нашкодить відносинам", - сказав польський дипломат.

"Йдеться про те, щоб назвати все своїми іменами, показати один одному докази, перевести це питання у вимір діалогу істориків й зняти його з політичного порядку денного", - додав Ващиковський.

8 вересня Рада відповіла на рішення парламенту Польщі щодо Волинської трагедії й закликала польських колег припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії та зосередити зусилля на конструктивній побудові відносин.

Як повідомлялося раніше, 22 липня Сейм Польщі ухвалив постанову, якою визнав події, що розгорнулися на Волині у 1943-45 роках, "геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти мешканців ІІ Речі Посполитої". Також Сейм проголосив 11 липня національним днем пам’яті жертв цього "геноциду".

Авіабомба знищила кілька будинків: Окупанти завдали нового удару по Харкову (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 20:29

Російські військові 3 травня атакували Холодногоріський район Харкова. Для атаки ворог використав далекобійну зброю УМПБ Д-30. Про це йдеться у повідомленні міської прокуратури, передають Патріоти України. Приліт стався у приватному секторі міста, де н...

"За пряму та безсоромну підтримку": Захарова пригрозила Заходу "нищівним ударом відплати" у разі атаки ЗСУ на Кримський міст

п’ятниця, 3 травень 2024, 19:40

Представниця МЗС Росії Марія Захарова видала порцію погроз на адресу партнерів України у зв'язку з можливим ударом по Кримському мосту. Її заяву оприлюднив пропагандистський портал "Известия", передають Патріоти України. За версією пропагандистів, Укра...