"ДНР-ЛНР" дали команду стріляти: чи буде наступ на Донбасі

Експерти вважають, що противник хоче спровокувати ЗСУ на порушення Мінських угод.

Терористи провокують ЗСУ, щоб зірвати мінські угоди. Ілюстрація:press-centr.com

Ситуація уздовж лінії зіткнення на Донбасі продовжує загострюватися. Бойовики так званих "ДНР" і "ЛНР" не тільки обстрілюють позиції українських військових, а й роблять спроби їх штурмувати. У штабі АТО вважають, що своїми діями бойовики намагаються спровокувати у відповідь вогонь, що дозволить звинуватити офіційний Київ у зриві Мінських угод. Згодні з такою думкою і опитані Апострофом експерти, повідомляють Патріоти України.

Вони вважають, що обстріли з боку бойовиків будуть наростати, однак в широкомасштабний наступ найближчим часом супротивник не перейде.

Нова хвиля загострення ситуації на Донбасі почалася 4 грудня. "Тоді, близько 9:00 ранку, бойовики в кількості до 100 чоловік атакували наш підрозділ в районі Майорського.

Коли вони підійшли на близьку дистанцію, сили АТО відкрили по них вогонь зі стрілецької зброї, яка дозволена мінськими домовленостями. Противник відійшов назад, зазнавши втрат.

Після цього бойовики ще близько 2 годин вели прицільний вогонь по позиціях наших військ. Пізніше вони спробували вийти з укриттів, але при цьому зазнали втрат і більше атакувати не намагалися. Все це закінчилось до першої години дня", - описав хід подій один з військовослужбовців сектора "С", що попросив про анонімність.

За його словами, в результаті бою було вбито близько 20 бойовиків, а до 30 сепаратистів отримали поранення. "Серед українських військовослужбовців втрат немає. Троє бійців отримали легкі поранення в результаті обстрілу з міномета", - додав співрозмовник видання.

Як повідомляє прес-центр штабу АТО, після цієї атаки терористи так званих ДНР і ЛНР багаторазово обстрілювали позиції українських військових. При цьому вони використовували не тільки гранатомети, великокаліберні кулемети і стрілецьку зброю, але й заборонені мінськими домовленостями 82-мм міномети.

"Більше того, в районі населеного пункту Зайцеве бойовики, розмістивши БМП за будівлею школи і зібравши в будівлі мирних жителів, вели прицільний вогонь по наших позиціях. Тим самим вони грубо порушували не тільки Мінські домовленості, але і всі можливі норми гуманітарного права та правила ведення війни", - йдеться в повідомленні прес-центру.

Слід зазначити, що бойовики збільшили кількість обстрілів позицій українських військових на початку листопада. Якщо ще місяць тому вони порушували режим припинення вогню в середньому по 20 разів на добу, то зараз - вже близько 60 разів.

"З 18.00 6 грудня до 6:00 7 грудня бойовики 51 раз обстріляли наші позиції. Протягом дня, аж до 18:00 7 грудня, по наших військових стріляли 14 разів", - заявив спікер прес-центру штабу АТО Леонід Матюхін.

За його словами, бойовики обстрілюють українських військових для того, щоб спровокувати у відповідь вогонь. "Вони роблять це для того, щоб ми почали стріляти на ураження, а терористи змогли б звинуватити нас у порушенні режиму припинення вогню.

Адже 8 грудня буде зустріч Тристоронньої контактної групи по Донбасу, ось вони і хочуть зняти про нас "кіно", - пояснив Леонід Матюхін. Разом з тим, як зазначив спікер прес-центру штабу АТО, бійці ЗСУ на провокації не піддаються, а відкривають вогонь тільки у випадках прямої загрози їхньому життю.

Нинішнє загострення пояснюється швидким завершенням терміну дії Мінських домовленостей. Таку думку висловив головний редактор сайту "Інформаційний спротив" Юрій Карін. За його словами, Москві потрібно звинуватити Київ у порушенні Мінська-2, щоб перешкодити продовженню або посиленню санкцій відносно РФ: "Термін дії Мінських угод закінчується в кінці року. Зараз Путін буде зі шкіри лізти, щоб звинуватити ЗСУ у зриві цих домовленостей".

На думку російського експерта Павла Фельгенгауера, існують й інші причини загострення ситуації на Донбасі. Кремль, хоче впихнути самопроголошені республіки до складу України для того, щоб використовувати їх потім, як нарив. Саме тому обстріли та поновилися. "Бойовики нагадують про себе, щоб вирішити цю проблему швидше", - пояснив Фельгенгауер.

Схожу думку висловив старший аналітик департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк. За його словами, підтримка бойових дій на Донбасі потрібно бойовикам з погляду прагматизму.

"Ведення локальних обстрілів дає бойовикам можливість бути "потрібними", отримувати грошове забезпечення і боєприпаси, які згодом також можна продати і заробити на цьому", - підкреслив він.

Разом з тим, на думку Фельгенгауера, обстріли позицій сил АТО, що почастішали ще не говорять про швидку ескалації, яку можна було б порівняти, наприклад, з Дебальцевськими подіями: "Путіну не потрібні нові санкції. Швидше за все, бойовики будуть підтримувати конфлікт на низькому рівні інтенсивності".

Схожу думку висловив і Анатолій Октисюк: "Я вважаю, що Москва буде розхитувати ситуацію невійськовим шляхом. Вони будуть тиснути на Київ іншими методами. Зокрема, за допомогою економічних і політичних інструментів".

Про те, що масштабного наступу з боку бойовиків не буде, заявив також колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж. "У так званих ДНР і ЛНР немає відповідного ресурсу.

Більше того, зараз добре підготовлені сили АТО, які не допустять прориву. До широкомасштабних операцій із залученням додаткових військових частин в Україну не готова і сама Росія. У РФ не передбачають масштабного наступу ні по одному з напрямків фронту. Це наша оперативна інформація", - підкреслив він.

Таким чином, нинішня ситуація на Донбасі, швидше за все, буде зберігатися аж до виконання основних політичних пунктів Мінських угод. Змусити бойовиків припинити вогонь може тільки відповідна команда з Москви, яка надійде в разі досягнення політичної угоди в рамках Тристоронньої контактної групи.

Згідно з інформацією співрозмовника видання, знайомого з ходом цих переговорів, поки сторони далекі від компромісу і застрягли на темі виборів на непідконтрольній Києву частині Донбасу. У зв'язку з цим, бойовики так званих ДНР і ЛНР намагаються змусити керівництво України бути більш поступливим. Від того, на які поступки буде готовий піти офіційний Київ, залежить подальший розвиток ситуації.

Поки, за словами Маломужа, у найближчі тижні бойовики будуть збільшувати кількість обстрілів, щоб спровокувати українських військових на вогонь у відповідь.

"Це створить передумови для того, щоб Путін домагався від інших учасників "нормандської четвірки" тиску на Україну, з метою прийняття Києвом поправок до Конституції та узгодження умов з виборів на окупованій частині Донбасу", - підсумував Маломуж.

Необхідне й сучасне рішення: В Україні створили новий окремий рід військ

вівторок, 7 травень 2024, 20:29

Кабінет Міністрів підтримав проєкт указу президента України Володимира Зеленського, напрацьований Міноборони спільно з Генштабом, про створення окремого роду військ в ЗСУ – Сил безпілотних систем. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров 7 травня...

Семеро солдатів армії РФ відмовилися від виконання бойового завдання (аудіо)

вівторок, 7 травень 2024, 20:18

Семеро російських солдатів, які нині перебувають у селі Новоборове на Луганщині, відмовились від виконання бойового завдання. Про це стало відомо із перехопленої розмови, аудіозапис якої опублікувало Головне управління розвідки Міноборони України, пере...