Друг України чи ворог? Що відомо про нового президента ПАРЄ

Фото: kor.ill.in.ua

У понеділок, 22 січня, в ПАРЄ визначилися з новим президентом. Ним став італійський соціаліст Мікеле Ніколетті, який змінив на цій посаді скандального Педро Аграмунт. "Обозреватель" вирішив зібрати все, що відомо про нового главу організації, повідомляють Патріоти України

Чому пішов Аграмунт?

Із попереднім керівником ПАРЄ у України проблем було досить багато. У 2016 році Аграмунт виступив з ініціативою повернути Росію в Асамблею. А вже на початку 2017 він намагався пролобіювати зміну правил ПАРЄ, яка знов таки дозволила б російській делегації повернутися.

А найгучнішим скандалом, який і поклав кінець кар'єрі Аграмунта в ПАРЄ, став його візит в Сирію до президента Башара Асада. Потрібно додати, що Аграмунт полетів туди в складі російської делегації.

Після цього розгорівся страшний скандал, а Україна поставила за мету домогтися його відставки. Втім, ситуація ускладнювалася тим, що в регламенті ПАРЄ відсутня процедура імпічменту.

Однак української делегації вдалося мобілізувати опозицію в особі європейських політиків і спільними зусиллями змусити Аграмунта подати у відставку.

Що відомо про Ніколетті?

Ніколетті працює в ПАРЄ з червня 2013 року. Раніше він працював в провідних органах організації - очолював делегацію Італії, працював в Бюро, президентському комітеті, постійному комітеті, а останнім часом керував соціалістичної групою в Асамблеї.

Італієць не користується репутацією проросійського політика, що є безумовним плюсом для України. Як стверджують ЗМІ , історія голосувань нового президента ПАРЄ свідчить про те, що він завжди підтримував проукраїнські резолюції, а також голосував за продовження санкцій проти Росії.

Скандальна резолюція

При цьому політик виступає за продовження діалогу з Москвою. У жовтні 2017 року Ніколетті подав у ПАРЄ резолюцію, яку багато хто сприйняв як частинУ підготовки до повернення Росії в організацію. Тоді в Асамблеї підтримали ініціативу, проте це не означає, що санкції будуть зняті.

"Ми, грузини і північні країни були проти. Пройшла вона тільки тому, що документи з загальними речами в Асамблеї проходять значно легше, ніж з конкретикою. І якщо в майбутньому делегатам запропонують затвердити механізм, який стане реальною дорожньою картою для безапеляційного повернення РФ, то це в ПАРЄ буде сприйнято зовсім-зовсім інакше ", - написав тоді в Facebook глава делегації українського парламенту в ПАРЄ, нардеп від БПП Володимир Ар'єв

Перемога Ніколетті на виборах були очікуваною. У ПАРЄ вибирають президента за квотним принципом, а зараз прийшла черга соціалістів. Зрозуміло, що ті висунули на цей пост свого главу. Конкурентів у нього не було, тому голосування стало лише формальністю.

Що кажуть про Ніколетті?

Як вже було сказано вище, перемога італійця була очікувана, тому ніякого ажіотажу не викликала. "Скажімо так, з усіх соціалістів в ПАРЄ новообраний президент організації - досить збалансований політик. Наскільки це взагалі можливо в соціалістичній групі. Він прогнозована людина і ми знаємо, як він буде себе вести. Взагалі неважливо, яку групу представляє президент ПАРЄ. Головне - якими будуть дії. І тон задає не тільки президент, а вся Асамблея. Яскравий приклад тому - пан Аграмунт. Незважаючи на політичну приналежність, він змушений був покинути займаний пост ", - підкреслив віце-президент ПАРЄ, нардеп від "Народного фронту" Георгій Логвинський в коментарі виданню "Гордон".

Повноваження Ніколетті розраховані на один рік з можливістю продовження на аналогічний період. Тому, якщо не трапиться нічого скандального, Ніколетті проведе на цій посаді наступні два роки.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...