"Дружба дружбой, а денежки - врозь": Нідерланди хочуть виключити деякі пункти з угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Нідерланди не хочуть, щоб Україна отримала автоматичний доступ до фінансових джерел ЄС, а також вимагають гарантій, що вона не обов'язково отримає членство в об'єднанні.

Нідерланди за дружбу, але обмежену. Фото: Рейтерс.

Уряд Нідерландів хоче виключити деякі положення з тексту угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на ZN.UA та австрійське видання Die Presse.

Уряд в Гаазі віддає перевагу тихій дипломатії за лаштунками. І зараз, коли Нідерланди головують в ЄС, у нього є можливість спробувати внести зміни до українсько-європейського договіру, який уже ратифікували інші країни-учасниці. Зокрема, йдеться про виключення з угоди пункт про співпрацю між Україною і ЄС в оборонній сфері.

Нідерландська сторона вимагає або зовсім виключити його з тексту, або дещо пом'якшити його умови. Гаага пояснює свою позицію тим, що до завдань Євросоюзу не входить збереження безпеки в Європі чи Україні. Цим має займатися НАТО. Крім того, Нідерланди не хочуть, щоб Україна отримала автоматичний доступ до фінансових джерел ЄС, а також вимагають гарантій, що вона не обов'язково отримає членство в об'єднанні.

Щоб змінити текст українсько-європейської угоди, Гаазі доведеться добиватися згоди всіх інших членів ЄС, які вже ратифікували її в такому вигляді, у якому вона зараз. Видання цитує неназваних голландських дипломатів, які кажуть, що "отримують позитивні сигнали від решти країн-учасниць". Водночас проти виступають Польща і три країни Балтії, згода яких теж потрібна для внесення змін.

Зокрема, вони наполягають на збереженні пункту про військово-технічну співпрацю між ЄС і Україною. Австрійське видання пише, що "тиха дипломатія" Нідерландів навряд чи досягне хоч якогось рішення, перш ніж британці проголосують на референдумі щодо членства Великобританії в ЄС 23 червня. Крім того, щоб змінити умови документа, потрібна і згода України, думка якої поки не відома.

Раніше парламент Нідерландів дав уряду більше часу на пошуки рішення щодо угоди ЄС з Україною. Опозиція тим часом вимагає від прем'єра поважати результати референдуму попри його консультативний характер. Сам Рютте вже заявив, що проігнорувати результати голосування - це не вихід. Тому він попросив кілька місяців у парламенту на пошук рішення, яке буде задовольняти усі сторони.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявляв, що уряд починає перемовини з країнами Євросоюзу щодо внесення змін в угоду про асоціацію з Україною. За словами Рютте, влада має намір обговорити угоду в ЄС і внести в нього зміни згідно з побажаннями тих, хто голосував проти".

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...