"Думав, що мене застрелять або зіб'ють літак": Лукашенко розповів, як влада РФ була проти союзу з Білоруссю

Президент Білорусі заявив, що якби не спротив Росії, країни вже могли жити у форматі конфедерації "чи ще якогось союзу".

Олександр Лукашенко. Фото: РБК.

У договорі про Союзну державу Білорусі з Росією було передбачено створення спільної конституції, валюти й органів управління, проте РФ не погодилася на реальне зближення. Про це заявив 1 березня президент Білорусі Олександр Лукашенко на прес-конференції, яку транслює канал "Мир 24", передають Патріоти України.

"Тільки ледачий в мене не кидав каміння і палиць. Дійшло до того, що я вже думав, що мене де-небудь застрелять як мінімум, де-небудь літак зіб'ють. Мене почали звинувачувати в поваленні ледь не конституційного ладу в Росії. Типу того, що зараз Лукашенко прибіжить, шапку Мономаха на себе надіне і там сяде. Було таке", – підкреслив він.

Лукашенко зазначив, що йому навіть заборонили відвідувати російські регіони. "А зараз цим питанням почала перейматися верхотура ваша. Раптом щось змінилося? Чим це пояснюють? Ми вже мали біду з Україною. І гроші там виділяли [екс-президенту Вікторові] Януковичу, які втратили", – зазначив він.

На думку президента, тепер російське керівництво боїться допомагати Білорусі і хоче отримати гарантії, що не втратить грошей. "Я це абсолютно підтримую. Правильно, перш ніж підтримувати когось, треба знати, що буде завтра і яку політику цей ваш партнер проводитиме. Звернулися до питання Союзної держави. Я це вітаю, тому що я був одним із головних ініціаторів союзу з Росією. Усі потихеньку відвалювали звідси, а я завжди говорив, що доля наша така, жити разом. Навіть якщо наш брат не дуже, такий-сякий. Ну братів же не вибирають. І в нас море недоліків", – розповів він.

Лукашенко додав, що якби не спротив Росії, країни вже могли жити у форматі конфедерації "чи ще якогось союзу". Наприкінці 2018 року російське видання "Московский комсомолец" написало, що Лукашенко на переговорах із Путіним 25 грудня 2018 року погодився на уніфікацію законодавства з РФ, створення єдиного парламенту, кабінету міністрів та інших органів влади, перехід на спільну символіку і єдину валюту.

10 січня 2019 року Лукашенко назвав розмови про можливе об'єднання з Росією дурними і притягнутими за вуха. 15 лютого після зустрічі з Путіним у Сочі президент Білорусі на конференції заявив, що суверенітет країни для нього – "святе". Водночас він зазначив, що з Путіним він об'єднуватися готовий, але невідомо, чи хочуть цього росіяни й білоруси. 22 лютого під час відвідування Військової академії в Мінську Лукашенко закликав не вірити і не читати заяв про ймовірну втрату суверенітету Білорусі.

Окупанти вдарили ракетами по житловому комплексу у центрі Харкова

середа, 24 квітень 2024, 11:44

Близько 00:30 24 квітня російська армія завдала ракетних ударів по Шевченківському району Харкова. Було зафіксовано влучання двох ракет на територію житлового комплексу, повідомляють Патріоти України. "Пошкоджено три багатоповерхівки, щонайменше 33 при...

"Навіть такою малою кількістю": Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS

середа, 24 квітень 2024, 11:24

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що пріоритетними цілями для застосування ATACMS дальністю 300 км є ворожі командні пункти й бази зберігання боєприпасів. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспрес...