Дуже складні переговори: Філарет повідомив, чи погодиться стати предстоятелем об'єднаної церкви

Патріарх закликав зберігати мудрість і тверезість у цьому процесі, адже мета ворогів - посіяти недовіру і замішання. Наша спільна мета - успішно завершити розпочату справу.

Патріарх Філарет. Фото:day.kyiv.ua

Глава Української православної церкви Київського Патріархату Філарет виступив із заявою щодо майбутнього Об'єднавчого собору і вибору предстоятеля єдиної помісної Української православної церкви. Заява патріарха опублікована на його сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

Так, Філарет розповів, що обрання предстоятеля для єдиної помісної Української православної Церкви відбуватиметься на Соборі, після того, як на ньому буде проголошено і затверджено церковне об'єднання. Він підкреслив, що самовисування кандидатур не допускається канонами.

При цьому, Філарет подякував єпископату УПЦ Київського Патріархату, який хотів висунути його кандидатуру для обрання предстоятелем єдиної Української церкви.

"Зараз у мене є сформоване бачення того, як далі треба діяти, і про нього через наше особисте спілкування знають наші партнери з діалогу, що триває. Запевняю, що в рамках цього діалогу ми дотримувалися і будемо дотримуватися взятих на себе зобов‘язань так само, як і його інші учасники.

Якою буде моя відповідь на згадану вище пропозицію про обрання, якщо вона буде оголошена офіційно на Соборі - я також офіційно повідомлю Собору, обґрунтувавши перед ним своє бачення і рішення та очікуючи від нього підтримки моєї позиції", - повідомив глава УПЦ КП.

Також Патріарх Філарет наголосив, що одночасно недопустимо, щоби привід змін у Церкві був використаний недоброзичливцями аби підірвати її єдність чи перетворити на знаряддя чужих інтересів, - таке знаряддя, яким, на жаль, є зараз Митрополія Московського Патріархату в Україні.

"Нашому народу і країні потрібна справді незалежна Церква, а не чужий інструмент, лише прикритий найменуванням незалежності. Супротивники розуміють історичну важливість того, що відбувається, так само як і чутливість процесу підготовчого діалогу. Тому і роблять все, на що здатні, щоби перешкодити успіху, задіявши різні засоби - гроші, дипломатію, спецслужби, залежні від них ЗМІ, вживаючи напівбрехню і відверту неправду.

Я закликаю і всю повноту Церкви Київського Патріархату, і українське суспільство, і всіх учасників об‘єднавчого процесу - зберігати мудрість і тверезість. Мета ворогів - посіяти недовіру і замішання. Наша спільна мета - успішно завершити розпочату справу. І я вірю, що це відбудеться - з допомогою Божою!" - заявив Філарет.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...