Дивні самогубства та "серцеві напади": У Британії через отруєння Скрипаля згадали про цілу низку загадкових смертей

Усі ці випадки, за підозрами слідства, пов'язані з російськими спецслужбами.

Смерть Березовського, його партнерів та охоронців знову привернула увагу. Фото: ТАСС.

Депутати британського парламенту вимагають від керівниці міністерства внутрішніх справ Амбер Радд скликати нараду надзвичайного комітету COBRA у зв'язку з отруєнням екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля. Зокрема, вони пропонують провести ретельне розслідування 14 несподіваних або підозрілих смертей, що сталися на території Великобританії за останні роки, повідомляють Патріоти України із посиланням на ВВС.

Метью Патчер

Експерт з радіації, працював у британському агентстві з охорони здоров'я і був одним з експертів у справі екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка ⁠- оцінював рівень радіоактивного зараження його останків.

Тіло з численними ножовими пораненнями виявили на кухні його будинку в Оксфорді 4 травня 2016 року. За висновком поліції і коронера, смерть чоловіка визнали самогубством.

Скотт Янг

Британський бізнесмен, мав девелоперський бізнес в Росії. Як писав BuzzFeed, він був одним з елементів вузької мережі партнерів, які допомогли олігархові Борису Березовському, який втік до Британії, вивести гроші через офшорні трасти і служили прикриттям для його угод в Лондоні і Москві.

8 грудня 2014 Янг випав з вікна квартири своєї подруги Ноель Рено, розташованої на четвертому поверсі будинку в центрі Лондона. Пол Касл, Роббі Кертіс і Джонні Елічаофф - були друзями і діловими партнерами Скотта Янга.

Касл помер у листопаді 2010 року, Кертіс - у грудні 2012 року, а Елічаофф - у листопаді 2014 року. Всі вони - за версією слідства - наклали на себе руки.

Борис Березовський

23 березня 2013 року тіло 67-річного опального олігарха виявив в будинку його колишньої дружини в графстві Беркшир охоронець, якому довелося виламувати двері ванної.

Практично відразу британська поліція, яка розслідує обставини смерті Березовського, заявила, що у неї немає підстав підозрювати участь будь-якої третьої сторони в його смерті.

Олександр Перепілічний

У листопаді 2012 року його тіло виявили неподалік від орендованого ним будинку в графстві Суррей. Бізнесмен вийшов на пробіжку, несподівано впав і помер.

Патологоанатоми кілька разів безуспішно намагалися встановити причину смерті російського підприємця. Поліція графства Суррей смерть Перепілічного підозрілої не вважала за.

Гарет Вільямс

Фахівця по Британського центру урядового зв'язку (GCHQ) Гарет Вільямс за кілька місяців до смерті відрядили до МІ-6.

За словами двох високопоставлених джерел BuzzFeed в британській поліції, частина його роботи фокусувалася в Росії. За словами іншого джерела, Вільямс допомагав Агентству національної безпеки (АНБ) США відстежувати міжнародні маршрути відмивання грошей, що використовуються організованими злочинними групами, включаючи мафіозними осередками, які базувалися в Москві.

Оголене тіло Вільямса виявили в закритій спортивній сумці у ванній його лондонської квартири 16 серпня 2010 року.

Бадрі Патаркацишвілі

Грузинський бізнесмен був діловим партнером і найближчим соратником Бориса Березовського. У лютому 2018 року помер від серцевого нападу в своєму будинку в передмісті Лондона.

Юрій Голубєв

Юрій Голубєв був одним із засновників нафтової компанії ЮКОС і давніх партнерів Михайла Ходорковського. У січні 2007 року його знайшли мертвим у власній лондонській квартирі.

Деніел МакГрорі

Журналіст The Times. Багато й докладно писав про смерть Литвиненка. Помер за п'ять днів до виходу в ефір документального фільму про справу колишнього співробітника ФСБ з його участю в січні 2007 року.

Ігор Пономарьов

Постійний представник Росії в Міжнародної морської організації (IMO) Ігор Пономарьов помер в Лондоні 30 жовтня 2006 року - напередодні запланованої зустрічі з Олександром Литвиненком і Маріо Скарамеллой, який розслідував корупційні зв'язки між російськими спецслужбами і італійськими політиками.

Стівен Кертіс

Британський повірений. Як писав BuzzFeed, допоміг Березовському і Патаркацишвілі вивести з Росії до Великобританії мільярд фунтів. Він вклав їх в траст New World Value Fund і отримав 18 млн доларів комісійних.

За даними видання, перед тим, як приватний вертоліт Кертіса зазнав катастрофи в березні 2004 року, йому надходили погрози про вбивство.

Стівен Мосс

Юриста найняли Березовський і Патаркацишвілі для угоди по Devonia. Мосс помер від серцевого нападу в 46 років у вересні 2003 року.

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...

Росія планує зірвати Глобальний саміт миру в Швейцарії – Зеленський

середа, 24 квітень 2024, 19:55

Росія має конкретний план для зриву Глобального саміту миру, який має відбутися у Швейцарії. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками держав-партнерів і міжнародних організацій, які працюють в Україні, передають Па...