Економічний колапс: Все зупинено, світло обіцяють через місяць-три - кримські бізнесмени

Генератори в Криму вже подорожчали на 20%.

Крим у темряві. Фото:uazmi.org

Блекаут в Криму триває вже другу добу. Кілька годин на добу електрика з'являється на заході півострова, на сході, наприклад, в Керчі світла зовсім немає. Місцеві бізнесмени розповіли про те, як їм працюється в темряві. Про це пише видання Inforesist, передають Патріоти України.

"Зранку електрика була, а зараз не працює нічого: ні телевізор, ні радіо, а мобільний зв'язок - з перервами. Нам обіцяють, що світло зроблять через місяць-три, але ніякої визначеності немає.

Робота в офісі повністю зупинена: комп'ютери не працюють. Дизель-генератора у нас немає, телефон заряджаємо у сусідів", - розповіла Світлана Сікорська, співвласник будівельної компанії "Авангард" (м.Севастополь).

Гендиректор компанії "Мед-фарм Крим" (Саки) Лілія Земенкова розповіла, що не дивлячись на обіцянки відключати все тільки з 16 до 18 години, електрика є тільки вранці і ввечері: "Нам обіцяли, що світла не буде тільки з 16 до 18 годин, а за фактом світло є тільки пізно вночі і рано вранці.

У нас 4 аптеки: три в місті працюють більш-менш за графіком, а одна в сільській місцевості - закрита, там немає електрики другу добу. В аптеці поруч з лікарнею світло ні разу не вимикалося.

В інших двох працюємо від дизель-генераторів, які купили заздалегідь. Запасу палива вистачить десь на місяць, якщо будемо працювати як зараз - періодично від мережі. На заправках вже черги. На найближчій до нас нещодавно було 44 машини".

Анастасія Паскуччі, власник бару-кальянної "Монополія" (м.Керч), зазначила, що її кафе закрито вже другий день.

"Ми закриті другий день. Кожен день простою втрачаємо по 10 тис. руб. виручки. Завтра їдемо купувати генератор і сподіваємося відкритися. Якщо купувати бензин в каністру і без машини, то продають без черги, а так черги по півкілометра. Вночі черг немає", - сказала вона.

Слід відзначити, що генератори в Криму вже подорожчали на 20%. Про це розповів Едем Феттаєв, гендиректор компанії "НК Югэлектро" (торгівля побутовими електротоварами, м.Сімферополь).

"Сьогодні купили бензиновий генератор для офісу, тому тепер працюємо. Особливого ажіотажу на них не спостерігається, але ціни зросли на 20%.

З побутової техніки великий попит на ліхтарі на батарейках, але ми ціни не піднімали. З ранку не було хліба в Сімферополі, Феодосії і Старому Криму, що мене здивувало. У Сімферополі світло буває, а от у сільській місцевості його немає вже другу добу", - сказав він.

Євген Білоусов, директор кредитного споживчого кооперативу "Нахімовський резервний фонд" (м.Севастополь): "У нас частина офісів працює, частина - ні.

У Сімферополі зранку не було інтернету, у Севастополі - світла. Ми прийняли рішення, що сьогодні у співробітників вихідний. Що буде далі? Складно сказати, але панічних настроїв поки немає. Ніяких дій ми вживати поки не маємо наміру - будемо чекати відновлення електропостачання".

"За останню добу в Севастополі на кожен район двічі давали світло по 3 години. Ночами місто виглядає, як блокадний Ленінград.

Торгові центри, кінотеатри, театри, клуби не працюють, хоча деякі магазини відкриті і працюють без світла. Банки здебільшого не працюють, оскільки не вистачає генераторов, банкомати теж.

Поки в Севастополі працюють заправки, мобільний зв'язок та інтернет. Люди задаються питанням, чому за півтора року влада не вирішила питання енергобезпеки - Крим виявився абсолютно не готовий до енергоблокади, однак паніки в місті немає.

Найважча ситуація після підриву ЛЕП спостерігається в Феодоському регіоні та Керчі. Там немає ні світла, ні води, ні мобільного зв'язку.", - Повідомив Володимир Гарначук, глава громадської організації "Чистий берег. Крим".

"Коли ми спостерігаємо певні скупчення людей": У Генштабі дали поради українцям, які стоять у чергах до ТЦК

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:50

Аби не стояти в чергах до ТЦК та СП, варто спланувати свій візит не в час пік, адже військкомати зараз переведені на цілодобову роботу. Окрім того, від 18 травня можна буде оновити свої дані ще й через електронний кабінет призовника та у ЦНАП. Про це п...

Ворог прискорює наступ: У The Hill оцінили, скільки території може втратити Україна

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:45

Росія активізує всю свою міць, щоб максимально використати вікно можливостей, що залишилося, і домогтися будь-яких успіхів на фронті, доки нова зброя від США для України ще не прибула на поле бою. Про це пише видання The Hill, передають Патріоти Украї...