Екс-глава уряду Каталонії Пучдемон планував виїхати до РФ - ЗМІ

Колишній глава женералітату іспанського регіону розглядав можливість зупинитися у Санкт-Петербурзі.

Карлес Пучдемон. Фото:nanduti.com.py

Колишній глава женералітату (регіонального уряду) іспанської Каталонії Карлос Пучдемон перед затриманням у Німеччині мав намір поїхати до Росії, але передумав і вирішив спробувати проїхати в Бельгію, влада якої не стала його екстрадувати в Іспанію раніше. Про це повідомила газета El Mundo із посиланням на свої джерела, зазначають Патріоти України.

Видання пише, що під час візиту до Фінляндії наприкінці березня Пучдемон розглядав кілька варіантів подальших поїздок. Одним із них був візит до російського Санкт-Петербурга, розташованого недалеко від Гельсінкі, але він вирішив поїхати в Бельгію.

Із Фінляндії до Швеції політик проїхав приблизно 1700 км, за кермом був фінський водій. Потім він вирішив повернутися в Бельгію через Данію та Німеччину, потім його затримали на дансько-німецькому кордоні.

Як відомо, 1 жовтня 2017 року на референдумі, який організувала влада Каталонії, відділення регіону від Іспанії підтримали 90,18% учасників плебісциту. Явка виборців становила 43%. Під час зіткнень із силами правопорядку, які заблокували частину виборчих дільниць, постраждало 893 людей.

27 жовтня парламент Каталонії ухвалив резолюцію, яка декларує незалежність від Іспанії. 28 жовтня кабінет міністрів Іспанії тимчасово взяв на себе відповідальність за управління регіоном, позбавив повноважень уряд Каталонії і його главу Пучдемона.

2 листопада Національний суд Іспанії ухвалив взяти під варту членів колишнього уряду Каталонії. Їх обвинуватили у спробі державного перевороту. Пучдемон виїхав до Брюсселя і заявив, що залишиться там доти, доки не дістане гарантій "чесного судового процесу".

21 грудня відбулися дострокові вибори до парламенту Каталонії. Явка на виборах становила 81,94%. Блок партій, які виступають за незалежність регіону від Іспанії, здобув 70 із 135 місць у місцевому парламенті.

1 березня 2018 року Пучдемон відмовився від можливості знову очолити регіон і закликав підтримати обрання на посаду глави женералітату свого соратника Жорді Санчеса, який також є прихильником незалежності Каталонії і перебуває під арештом.

Німецька поліція затримала Пучдемона 25 березня, коли він в'їхав у Німеччину з Данії. Суд німецького міста Ноймюнстера заарештував екс-главу уряду Каталонії за запитом іспанської влади 26 березня. 5 квітня німецький Федеральний суд землі Шлезвіг-Гольштейн вирішив відпустити Пучдемона під заставу, а 6 квітня він вийшов із в'язниці.

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...