"Філософія "зради", або Чи можливий Третій майдан в Україні", - блогер

"У річницю другого Майдану деякі міркують про третій. Але особливість в тому, що український Майдан неможливий без Януковича", - пише у своєму блозі Павло Казарін, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Янукович" - це уособлення темного майбутнього. Той, хто втілює в собі думку про те, що завтрашній день неминуче буде гірший, ніж вчорашній. Той, хто здатний об'єднати настільки різну країну проти себе. Той, заради повалення якого Україна здатна повстати. І ця ніша сьогодні вакантна.

Той табір, який колись єдиним фронтом виступав проти минулого президента, встиг роздрібнитися в епоху нинішнього. Україна ділиться на тих, хто вважає, що час працює на країну і тих, хто впевнений, що він працює проти неї. Перший табір акумулював "адептів перемоги". Другий - "адептів зради".

Філософію "зради" звинувачують в тому, що вона вигідна Кремлю. Її адептів - в тому, що вони сіють зневіру, знецінюють Майдан і всі зміни, що відбулися після нього.

Філософію "перемоги" звинувачують в замилюванні очей. Її адептів - в тому, що вони намагаються виправдати корупцію, злодійство і прикривають війною відсутність системних реформ.

Філософію "зради" звинувачують в тому, що вона вигідна Кремлю. Філософію "перемоги" - в замилюванні очей

Особливість в тому, що всі мають рацію. І всі неправі.

Світогляд тотальної "зради" дійсно вигідний Кремлю. Тотальна невіра, розчарування і фрустрація - ось ті три кити, на які спирається російський порядок денний в Україні. "Ви програли". "Нічого не добилися". "Нові гірше старих". Ці гасла Кремль намагається перетворити в світоглядний депозит. Який потім стане приносити потрібні дивіденди.

Світогляд тотальної "перемоги" дійсно вигідний корупціонерам. Дозволяє прикриватися патріотизмом. Оголошувати журналістські розслідування - підступами ворога. Будь-який мітинг можна оголосити грою на користь агресора. Будь-яке невдоволення - записати в спроби "розгойдати човен".

Але правда, як це часто буває, десь посередині.

Тому що саме "філософія зради" з усім її скепсисом і недовірою виконує роль "контрольних ваг". Вона змушує активістів стежити за чиновниками. Журналістів - писати про зловживання. Небайдужих - чергувати під судами під час розгляду резонансних справ.

А "філософія перемоги" - це уміння співставляти результат зі стартовими позиціями. Здатність не ігнорувати прогрес і зміни. Це вміння не впадати в біснування, спекуляції і тотальні узагальнення.

Крайнощі токсичні. Дистильована "зрада" чревата фрустрацією, пораженством і робить свого адепта "корисним ідіотом" в руках Москви. Дистильована "перемога" перетворює свого адепта в "комсомольця" і "корисного ідіота" в руках вітчизняних глитаїв.

Тотальне "перемогобєсіє" нічим не краще тотального "зрадобєсія"

Беззастережна перемога будь-якого з таборів чревата. Тотальне "перемогобєсіє" нічим не краще тотального "зрадобєсія".

Обидва ці світогляди здатні приносити як шкоду, так і користь. У кожен із цих порядків денних сьогодні інвестують як зі щирих мотивів, так і з кон'юнктурних. Немає нічого гіршого, ніж судити протилежний табір за його гіршими представниками.

П'ять років тому Україна мала конкретного антигероя. Етичний і естетичний вододіл виглядав очевидним. Зло мало ім'я і посаду. Проти нього було легко згуртуватися - і тому Майдан переміг.

Але якщо п'ять років опісля ви ностальгуєте за етичною простотою вуличного протесту - це ще не дає вам право розкидатися ярликами".

Недоімперії женуть з Південного Кавказу: Кремль вимушено підтвердив факт виведення своїх "миротворців" з Нагірного Карабаху

четвер, 18 квітень 2024, 2:35

Баку та Анкара не залишили Москві вибору. Спікери Кремля дуже неохоче коментують подію, що б'є по імперській гордині. Росія дійсно виводить свої "миротворчі сили" із території Нагірного Карабаху, яка повернулась під контроль Азербайджану. Про це сказав...

Нема кому працювати: У РФ до роботи на підприємствах оборонного комплексу збираються залучити школярів

четвер, 18 квітень 2024, 0:55

У Татарстані (автономна республіка у складі РФ) вирішили залучити підлітків віком від 14 до 18 років до роботи на підприємствах оборонно-промислового комплексу. Парламент підготував програму, згідно з якою їм дозволять працювати на заводах у вільний ві...