Форма не відповідає закону: У чиновників з'явився вагомий привід не заповнювати е-декларацій - нардеп

Віктор Чумак розповів, що в систему е-декларування відбувається несанкціоноване втручання.

Ілюстрація:Еспресо.TV

Будь-який чиновник зможе відмовитися подавати декларацію, якщо до 30 жовтня її форма не буде відповідати закону. Про це в ефірі телеканалу 112 Україна заявив народний депутат України Віктор Чумак, інформують Патріоти України.

"Два дні працювала наша спеціальна квазідослідницька група, адже ми не маємо слідчої функції нашого комітету ... Ми провели невелике розслідування. Протягом двох днів ми запрошували і представників НАПКА, і представників ДССЗІ до себе в ВР для того, щоб дізнатися, де всі ж ключі. Виявилося, що на сьогоднішній день існує акт прийому передачі всіх ключів, логінів, паролів, програмного забезпечення від НАПКА до ДССЗІ. Зворотного акту немає. Більш того, для того, щоб змінити щось в програмі або змінити візуальну форму декларації, або поля декларації, пишуться спеціальні листи від НАПКА до ДССЗІ.

Ось лист від НАПКА до Гройсмана, цим листом Наталія Корчак повідомляє, що НАПКА своїми листами від 13.09 і від 22.09 зверталася до ДССЗІ про ситуації, що склалася, і просила посприяти, в максимально стислі терміни вирішити питання щодо усунення технічних проблем в роботі системи. Відповідні роботи проводяться ДССЗІ на постійній основі. Оновлення відбувається щотижня. На сьогодні залишаються невирішеними ряд питань, зокрема ДССЗІ здійснює усунення технічних недоліків в роботі пошукових фільтрів, окремих модулів системи, а також проблем, пов'язаних з необхідністю проведення розділів форми декларації вимогам нормативних документів. Якщо простою мовою, то форма декларації не відповідає нормативним вимогам закону", - розповів Чумак.

Чумак каже, що згадана група намагалася з'ясувати у ДССЗІ, хто в їх структурі має доступ до системи.

"Ми запитали у представників ДССЗІ, хто це робить. Вони сказали, що нічого не роблять, вони не мають доступу до цього, і ніхто у них нічого не робить ... Між НАПКА і ДССЗІ, між НАПКА і держкіберзахистом, немає жодного формального юридичного документа, на підставі якого вони могли б це робити. За великим рахунком відбувається несанкціоноване втручання в державні реєстри. Але ми розібралися, хто його технічно "валить", - додав нардеп.

За словами Чумака, в такому випадку, чиновники можуть просто не подавати щомісяця декларацію, якщо її форма не буде відповідати закону.

"Якщо до 30 жовтня форма декларації не буде відповідати закону, то будь-який чиновник скаже, я не буду її подавати, вона незаконна. Я сьогодні на прикладі своєї електронної декларації показав членам НАПКА, що я не можу заповнити відповідно до вимог закону один з розділів декларації. Вона його не приймає і не пускає мене далі", - зазначає Чумак.

F-16 можуть з'явитись в українському небі вже наступного тижня: У Повітряних Силах ЗСУ зробили інтригуючу заяву

четвер, 2 травень 2024, 1:45

Наразі закінчуються останні приготування інфраструктури та заходів захисту дислокацій дорогоцінних для України літаків від повітряних ударів ворога. У Повітряних силах ЗСУ озвучили орієнтир, коли в Україні почнуть "працювати" західні винищувачі F-16 - ...

"Вони просто черв'яки на нашому тілі": Депутат "Єдиної Росії" обізвала безробітних росіян

середа, 1 травень 2024, 23:43

Депутат від партії "Единая Россия" Катерина Собканюк заявила, що безробітні росіяни є "черв'яками". Також вона запропонувала створити в Росії "трудові табори", передають Патріоти України. "Сьогодні в будівельній галузі близько 30% незаповнених місць, в...