Геть кремлівську пропаганду: У Молдові заборонили трансляцію російських телеканалів

Голова парламенту Молдови Андріан Канду, тимчасово виконуючий обов'язки президента замість Додона, підписав поправки в "Кодекс про телебачення і радіо", прийняті депутатами ще 7 грудня минулого року.

Ілюстрація:Укрінформ

Ще одна пострадянська країна повністю заборонила мовлення російських телеканалів на своїй території. На цей раз жорстке рішення прийняла Молдова: голова парламенту Андріан Канду, тимчасово виконуючий обов'язки президента, підписав поправки в "Кодекс про телебачення і радіо", прийняті депутатами ще 7 грудня минулого року. Про це повідомляє німецьке видання Deutsche Welle, зазначають Патріоти України.

Затвердження оновленого Кодексу виконуючим обов'язки президента відбулося сьогодні, 10 січня. Це означає, що документ набуде юридичної сили в найближчі дні - відразу після опублікування в державному виданні "Офіційний монітор".

Цікаво, що формально про російські телеканали РТР, "Перший", НТВ та інші в документі нічого не говориться. Однак тепер молдовський Кодекс "Про телебачення і радіо" встановлює пряму заборону на поширення в країні "інформаційних, інформаційно-аналітичних, політичних і військових передач з країн, які не ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення". Зрозуміло, жоден російський телеканал цій вимозі не відповідає, а значить - їх ретрансляція повинна бути повністю припинена.

Відзначимо, що саме вдосконалений "Кодекс про телебачення і радіо" став формальною причиною, за якою Конституційний суд Молдови відсторонив від влади проросійського президента країни Ігоря Додона. Він відмовився підписувати затверджений депутатами законопроект і 21 грудня повернув його в парламент, назвавши при цьому оновлений Кодекс "антидемократичним".

Вже на наступний день, 22 грудня, депутати подолали президентське вето, повторно проголосувавши за документ в цій же редакції. Відповідно до законів Молдови, повторне затвердження зобов'язує президента підписати документ, однак цього зроблено не було, і в підсумку Ігор Додон позбувся своїх повноважень, виконання яких Конституційний суд тимчасово поклав на спікера парламенту Андріана Канду.

Крім затвердження поправок в "Кодекс про телебачення і радіо", новий керівник Молдови прийняв також ряд визначальних кадрових рішень. Зокрема, на посаді міністра закордонних справ і європейської інтеграції, міністра економіки та інфраструктури, міністра сільського господарства і продовольства, міністра юстиції, а також міністра реінтеграції, що відповідає за повернення до складу Молдови окупованого російськими військами Придністров'я, замість проросійських політиків були призначені проєвропейські.

Масований удар 29 березня: У Повітряних силах розповіли, скільки дронів і ракет вдалося збити

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:57

Протиповітряна оборона в ніч на 29 березня знищила 84 повітряні цілі противника з 99, якими Росія атакувала Україну,, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук, передають Патріоти України. Пряма мова: "В ніч на 29 березня 2024 року противник зав...

Було кілька причин: Сирський пояснив відхід українських сил з Авдіївки

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:52

Для відходу українських сил із Авдіївки Донецької області було декілька причин. При цьому під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат, зокрема понад 47 тисяч військових. Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, пе...