Іловайська трагедія: Слідство не зафіксувало жодного наказу про відступ по "зеленому коридору" - Луценко

Також експерти вважають, що при розрахунку Іловайської операції військове керівництво не взяло до уваги 1200 бойовиків.

Юрій Луценко. Фото:http://112.ua/

Слідство не зафіксувало жодного наказу про відступ по "зеленому коридору" під Іловайськом. Про це в ході звіту в комітеті Ради, який транслював телеканал 112 Україна, заявив генпрокурор України Юрій Луценко, передають Патріоти України.

Луценко звітує про результати розслідування кримінального провадження відкритого за фактом військової агресії проти України з боку російської влади, і Збройних Сил РФ (це охоплює весь період агресії Росії на сході України). Як повідомляв Луценко, матеріали справи містять 800 томів і, майже половина з них під грифом "секретно" і "абсолютно секретно". За два роки було опитано близько 1500 потерпілих і 2000 свідків.

Експерти вважають, що при розрахунку Іловайської операції військове керівництво не взяло до уваги 1,2 тис. бойовиків.

"Експерти вважають, що ці помилки військового керівництва зводилися. Перше, порушення встановленого порядку планування і проведення бойових дій по зведеній інформації по Іловайську силами АТО на території Донецької та Луганської областей в період з 8 по 20 серпня 2014 року. Також невідповідність фактичних дій посадових осіб зазначеним вимогам і оперативній обстановці. Експерти вважають, що дані розвідки, які свідчили, що в місті Іловайськ ще до початку операції було зосереджено близько 1,2 тис. бойовиків з технікою і укріпленнями не були прийняті до уваги при складанні задуму", - заявив Луценко.

Крім того, за словами Луценка, застосування добровольчих батальйонів в меншій кількості при атаці було, з точки зору експертів, помилкою і порушенням ряду нормативних документів ЗСУ, статутів, настанов тощо.

Також Луценко заявив, що переговори з РФ про організацію "зеленого коридору" з "Іловайського котла" вів начальник Генштабу ЗС України Віктор Муженко в присутності свідків.

"Контакти між українською і російською стороною відбувалися. Їх особисто мав начальник генштабу Муженко в присутності свідків, а також заступник генерального штабу РФ генерал-полковник Богдановський", - заявив Луценко.

"Хочу звернути увагу, що це не є винятковою ситуацією, така можливість діалогу передбачена Женевськими угодами. Як історичний приклад, посилаюся на керівництво єгипетської та ізраїльської армії під час війни на Синайському півострові, де оточена єгипетська армія попросила "зелені коридори" і отримала їх від керівництва ізраїльської армії. тобто, нічого виняткового, або злочинного в самому факті таких контактів слідство не бачить", - заявив Луценко.

Як відомо, 18 серпня 2014 року українські війська захопили більшу частину Іловайська. Але після введення регулярних російських військ 23-24 серпня вони виявилися в оточенні. 29 серпня президент РФ Володимир Путін звернувся до бойовиків із закликом зробити гуманітарний коридор для відходу українських військ.

30 серпня сили АТО почали вихід з міста, але бойовики їх розстріляли. Міністерство оборони заявило, що в Іловайську загинули близько 108 українських військових, сотні були поранені і захоплені в полон. За підтвердженими даними військової прокуратури, в "Іловайському котлі" загинули 366 військових, 429 були поранені.

У Генштабі повідомляли, що вихід сил антитерористичної операції з "Іловайського котла" не був проривом з оточення, це був вихід під гарантії Російської Федерації (РФ).

СБУ повідомила про підозру начальнику Генштабу ЗС РФ Валерію Герасимову і десяти військовослужбовцям за події в Іловайську. Також Герасимова називають головним ідеологом вторгнення РФ в Україні.

"Зуміли знайти слабкі місця": У ЗСУ підтвердили просування росіян на Авдіївському напрямку

неділя, 28 квітень 2024, 18:05

У ЗСУ підтвердили, що російська війська при хронічній нестачі боєприпасів у Силах оборони просунутися на кілька кілометрів на Авдіївському напрямку. Де саме - не повідомили. Про це розповів голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в ...

Чому Путін намагається захопити невелике місто: У NYT розповіли, яке значення має Часів Яр

неділя, 28 квітень 2024, 17:56

Окупанти практично кинули всі свої сили на захоплення міста, що знаходиться на вершині пагорба, - Часового Яру. У Кремлі не зважають на кількість ліквідованих солдатів і знищену військову техніку. Путін планує захопити місто до того, як на фронт прибуд...