Ізоляція Катару: Світова реакція і оцінка наслідків, - USA Today

Сім країн заявили про розрив дипломатичних відносин з Катаром, в країні почалася паніка, а експерти прогнозують зростання цін на нафту.
Арабські країни "ополчилися" проти Катару. Фото: AFP.

Протиріччя між Катаром та іншими арабськими країнами Перської затоки не можуть не хвилювати жителів інших країн світу. Чому - пояснює американське видання USA Today, передають Патріоти України.

Саудівська Аравія, лідер сунітського світу, вже давно має напружені відносини з шиїтським Іраном і створила «сунітську коаліцію» в регіоні для стримування впливу Тегерана. США підтримують саудівців. У Катарі також живуть переважно суніти, і він є членом коаліції, але ця країна має тісні економічні зв'язки з Іраном, в тому числі обмін великих запасів газу на шельфі.

Минулого тижня катарський емір Тамім бін Хамад Аль Тані подзвонив президенту Ірану Хассану Рохані з привітаннями з нагоди його переобрання. Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати, Бахрейн і Ємен заявили про розрив дипломатичних відносин з Катаром, стверджуючи, що монархія підриває стабільність в регіоні, підтримуючи ірано-орієнтовані групи бойовиків. Влада дала катарцям, які проживають або подорожуючим в цих країнах, два тижні, щоб виїхати на батьківщину.

Голова комісії з національної безпеки Ірану Аладдін Боруджерді назвав недавній візит президента США Дональда Трампа в Саудівську Аравію спробою Вашингтона втрутитися в протистояння в регіоні. Саудівці погодилися на прибуткову збройну угоду вартістю 300 мільярдів доларів, яка могла б підтвердити їх лідерство в арабському світі, вважаючи, що США будуть підтримувати дії проти Катару.

«Ще занадто рано говорити, але це може виявитися серйозною проблемою для США, - сказав Генрі Баркі, директор Близькосхідної програми в Центрі Вільсона. - Те, що відбувається після розрекламованих поїздок Трампа в регіон, демонструє, наскільки поверхневими були його досягнення».

Баркі також попередив, що питання Катару може ускладнити регіональну політику, «оскільки турки, росіяни і, звичайно, іранці постараються скористатися ситуацією», що, швидше за все, не піде на користь Сполученим Штатам.

Новий конфлікт в арабському світі почався два тижні тому з публікацією Катаром заяви, в якому емір Аль Тані назвав Іран «регіональною та ісламською силою, яка не може бути проігнорована». Катар заявив, що його державне інформаційне агентство і акаунти в Twitter було зламано хакерами, і заява була підробленою, але державні ЗМІ продовжували публікувати коментарі. Саудівська Аравія, ОАЕ, Бахрейн і Єгипет заблокували доступ до катарського телеканалу «Аль-Джазіра» і афілійованих з ним сайтів.

Сполучені Штати мають тісні зв'язки з обома країнами. Саудівська Аравія є найближчим союзником США в регіоні, а в Катарі розташована американська авіабаза і майже 10 тисяч військовослужбовців США.

Катар має широкі зв'язки з Заходом. Країна планує провести у 2022 році Чемпіонат світу з футболу - найпопулярнішу в світі спортивну подію, яка триватиме місяць. Катар також є найбільшим в світі виробником зрідженого природного газу.

Саудівська Аравія має єдиний сухопутний кордон з Катаром, і населення Катару, яке становить більше 2,5 мільйона осіб, харчується з вантажних поставок, які йдуть через цей кордон.

Міністерство закордонних справ Катару назвало заходи арабських країн невиправданими і такими, що були введені «на основі необґрунтованих і голослівних тверджень». Катар рішуче спростував твердження, що країна підтримує групи бойовиків в регіоні. Але катарський уряд зазнав критики з боку інших сунітських народів за підтримку «Братів-мусульман» в Єгипті. Катар також є основним фінансовим спонсором сектора Газа, який перебуває під контролем ХАМАС ( ХАМАС вважається терористичною організацією в США і ряді інших країн).

Державний секретар США Рекс Тіллерсон, виступаючи на прес-конференції в Австралії, сказав, що в близькосхідному регіоні за останні місяці посилилися розбіжності. При цьому він закликав арабські країни до єдності.

«Ми, безумовно, будемо сприяти, щоб сторони сіли за стіл переговорів і разом усунули ці розбіжності», - заявив Тіллерсон. Він назвав важливою співпрацю арабських держав Перської затоки, і запропонував допомогу США у вирішенні конфлікту.

Нагадаємо, Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Бахрейн розірвали дипломатичні зв'язки з Катаром. Пізніше про розрив відносин з Катаром заявили також Ємен і Лівія.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...