"Камни с неба": В анексованому Криму обміліло найбільше водосховище

На Крим насувається наймасштабніша екологічна катастрофа.

Білогірське водосховище. Фото: ru.krymr.com.

Низовина Білогородського водосховища - одного з найбільших в Криму - обміліла нижче основи греблі. Про це повідомило напередодні видання Крим.Реалії, передають Патріоти України.

Як зазначає видання, на голому дні водосховища спостерігаються скупчення черепашок від вимерлих прісноводних молюсків, що колись населяли водойму і очищали її воду. Загибель молюсків сталася внаслідок рекордного зниження рівня води у водосховищі в цьому і минулому році.

Верхів'я Білогірського водосховища повністю висохли ще в вересні. Там залишилося лише русло річки Біюк-Карасу, в долині якої розміщується водосховище. Процес обміління водосховища продовжується, незважаючи на похолодання і дощі, що пройшли в жовтні.

Підвищена потреба в прісній воді Східного Криму призводить до зневоднення його «водних донорів» - Білогірського і Тайганського водосховищ. Рівень води у водосховищах падає через постійне скидання вод для поповнення Північно-Кримського каналу.

Подібна ситуація з висиханням верхів'я Білогірського водосховища виникала і в минулому році, але набагато пізніше - в грудні.

Річка Біюк-Карасу, яка поповнює місцеві Белогірське і Тайганське водосховища, бере початок з найбільшого в Криму джерела Карасу-Баші, який харчується карстовими водами великого плато Карабі-Яйла. Тому ці водосховища завжди були досить повноводними.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з островом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, поставки води на півострів припинили.

Нагадаємо, в кінці минулого місяця так званий кримський спікер Константинов заявив, що Північно-Кримський канал не відповідає сучасним вимогам з транспортування води і не підлягає відновленню.

А вже в цьому місяці екс-міністр курортів і туризму АР Крим Олександр Лієв попередив, що Крим може опинитися на межі екологічної та гуманітарної катастрофи вже в найближчі кілька років.

Що не посилить держбюджет та волонтери: Данія закупить для України зброю у українських виробників

неділя, 28 квітень 2024, 8:15

В умовах, коли європейське ВПК лише поновлює свою міць часів Холодної війни і європейці закуповують зброю для ЗСУ по всьому світові, спрямовані таким чином кошти можуть дати мільярдні поставки. Зазначається, що документ фіксує намір посилити пряму фіна...