Хіти тижня. Американський професор спрогнозував нелегкі часи для України

У Заходу немає стратегії, як діяти в умовах створення РФ нових газогонів в обхід України.

Nikolas K. Gvozdev

Професор Військово-морського коледжу США Ніколас Гвозьдєв попереджає про небезпеку для Києва від стратегії РФ щодо позбавлення України транзитного потенціалу, і це може дати перші результати менше чим через два роки.

Навіть до подій на Майдані у 2013-2014 роках Кремль реалізовував політику щодо зменшення залежності від транзиту своїх енергоресурсів через території пострадянських держав, в тому числі і через Україну. Однак після революції РФ подвоїла зусилля. Про це професор Гвозьдєв написав у статті для відомого видання The National Interest, передають Патріоти України.

Не зважаючи на санкції Заходу, використання ЄС своїх регуляторних повноважень, короткострокові протиріччя із Туреччиною після збиття російського бомбардувальника в листопаді 2015 року, росіяни не відмовилися від такої політики. Росія і далі продовжує говорити про перенаправлення експорту енергоресурсів по новим маршрутам із 2019 року.

Ніколас Гвозьдєв нагадує про те, що сам по собі такий розвиток подій не є загрозливим для України в площині забезпечення власних потреб в енергоресурсах. Оскільки було здійснено значний прогрес як у забезпеченні поставок газу із ЄС і вугілля із США. Однак припинення транзиту газу через територію України може вдарити по доходам, при цьому що США і ЄС не зможуть компенсувати втрати доходів від використання української ГТС. На сам кінець існує можливість, що конфлікт на сході може розширитися на інші регіони України після 2019 року, де проходять магістральні газопроводи і які до цього не зачепив конфлікт.

Тому, як резюмує Ніколас Гвозьдєв, перед Заходом є чіткий дедлайн, коли будуть створені нові газопроводи в обхід України (Північний потік-2, Турецький потік), а дія договору між Україною і РФ щодо транзиту газу завершиться. Тому вже сьогодні необхідно напрацьовувати відповідний набір кроків для гарантування інтересів Заходу в цьому питанні і не розраховувати на поблажливість РФ.

У липні цього року російські війська можуть знову стояти під Києвом: У The Times виклали "лякалку" через зволікання Заходу

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:22

Існує загроза, що в липні 2024 року російські війська знову можуть опинитися під Києвом, а президент України Володимир Зеленський знову звернеться до країн Заходу з проханням не вивозити його, а надати необхідні українській армії боєприпаси, щоб битися...

Росія не зупиниться: Зеленський назвав ГЕС, які були цілями РФ під час масованої нічної атаки

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:58

Вночі 29 березня під час масованого удару по Україні цілями агресорки Росії були Канівська та Дністровська ГЕС. Про це президент Володимир Зеленський повідомив за підсумками Ставки, за скликання якої відповідав новий секретар РНБО Олександр Литвиненко,...