Хіти тижня. Армія США не готова протистояти Росії в Європі, - ЗМІ

Сили швидкого реагування армії США в Європі недостатньо оснащені, недоукомплектовані і недостатньо добре організовані, щоб протистояти військової агресії Росії або її високотехнологічних опосередкованих агентів.

Про це йдеться в службовій доповіді, яка є в розпорядженні американське видання Politico, передають Патріоти України.

"Деякі з тих, хто прочитав це дослідження, розглядають його як "сигнал до пробудження від сплячки" в момент, коли адміністрація Трампа прагне стримати осмілілого Володимира Путіна", - пише журналіст Уеслі Морган.

"Розміщена в Італії 173-а повітряно-десантна бригада - оплот НАТО, частина, яка останні 15 років провела багато часу у відрядженнях в Іраку і Афганістані - потерпає від браку "основних можливостей, які необхідні, щоб вона могла виконувати свою місію ефективно і з вирішальної швидкістю", - пише видання, цитуючи документ, з яким воно ознайомилося, - аналітичне дослідження, проведене самої бригадою.

У доповіді детально описані приклади "відставання в області можливостей", виявлені бригадою на недавніх тренуваннях разом з українськими військовими.

Наприклад, у бригади немає підрозділів ППО і РЕБ, і вона надто покладається на супутниковий зв'язок та GPS. Автор пояснює: це спадщина дій в Іраку і Афганістані, де бригада мала справу з противником, які не мають авіації та високотехнологічного обладнання.

"Хоча її чисельність - близько 4 тис. військовослужбовців - занадто мала для самостійної відсічі російській атаці на Європу, 173-а повітряно-десантна бригада вважається одним з головних елементів, що утримує Москву від загроз рубежам НАТО, особливо після того, як в 2013 році з Німеччини були виведені дві танкові бригади армії США", - пише видання.

Але в доповіді зроблено висновок, що в Іраку і Афганістані у бригади частково притупилися "вміння вести більш витончені бої - ті вміння, які Росія відточує на Україні", як формулює газета.

На думку автора, деякі проблеми можна усунути відносно легко і просто. Наприклад, камуфляжні сітки - "дефіцитна розкіш для тактичних підрозділів".

У доповіді рекомендується замінити старі броньовані "Хаммери", які стали б "легкою здобиччю" для російської бронетехніки, новими машинами Ground Mobility Vehicle, які армія США має намір закупити у компанії General Dynamics.

Ще одна порада - забезпечити бригаду невеликою групою легких танків для захисту передових розвідників. Але, за даними автора, в найближчі роки бригаді доведеться обходитися важкою бронетехнікою.

"Червоною ниткою через доповідь проходить тема загрози, яку несуть російські станції перешкод і інші засоби РЕБ", - повідомляє видання. У доповіді говориться, що ці кошти "можуть ефективно нейтралізувати систему GPS з відстані 50 миль", і слід очікувати, що "на всьому протязі конфлікту GPS буде недоступна або ненадійна".

На думку автора, проблему можна вирішити за допомогою ВЧ-радіозв'язку, яку важче засікти і заглушити. Але в армії США тепер переважають супутникові рації.

"Через це дефіциту 173-я була змушена попросити союзників з Латвії, щоб вони допомогли їй освоїти методи зв'язку перед обличчям російських радіоелектронних перешкод. Це похмура ознака того, як захиріли в американських військах пізнання про ключовому способі зв'язку", - йдеться в статті.

Артилерія США теж покладається в основному на GPS. Видання зазначає, що раніше артилеристи застосовували методи астрономічного орієнтування, але армія США вже більше 20 років не оновлює так звані "Армійські ефемериди" - таблиці, які для цього використовувалися.

Відставний американський військовий Адріан Боненбергер вважає: "Якщо Росія застосує засоби РЕБ для перешкод артилерії бригади, а протитанкові озброєння не зможуть пробити броню російської техніки, і якщо російська сторона зможе привести в замішання цих десантників, перешкодити їм і швидко взяти над ними верх, нас, можливо, чекає довге війна ".

Під ударом буде і Шойгу? Військове відомство Росії склолихув найгучніший скандал за 10 років, - британська розвідка

четвер, 25 квітень 2024, 15:26

Слідчий комітет Росії затримав на два місяці заступника міністра оборони Тимура. Як зазначається у зведенні, Іванову пред'явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого частиною 6 статті 290 КК РФ, а саме в отриманні хабаря у великому розмірі. Де...

Передача винищувачів все ближче? Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції

четвер, 25 квітень 2024, 14:57

Українські пілоти проходять навчання на винищувачах F-16 на південному заході Франції. Проте країна наразі не планує надавати Україні літаки. Про це повідомляє BFM TV, передають Патріоти України. Зазначається, що Франція наразі не планує надавати Украї...