Хіти тижня. Через нестачу фінансування: Україна може втратити ще шмат території

Аудитори підкреслюють, що Міністерство фінансів та Міністерство екології знають про проблему, але протягом 2015-17 років гроші на берегові роботи не виділялися з бюджету.

Західний Буг. Фото: Вікіпедія.

Через недостатнє фінансування укріплення прикордонних берегів річки Західний Буг у Волинській області, Україна може втратити на користь сусідньої Польщі близько 5 тисяч гектарів земель загальною вартістю понад 862 мільйони гривень. Про це йдеться в офіційному звіті Державної аудиторської служби, яка провела перевірку роботи Держводагентсва з січня 2015 року по квітень 2018 року, повідомляють Патріоти України.

Аналогічна загроза втрати територій на користь інших держав існує на транскордонних ділянках річок Тиса, Дністер, Сож, Прут, Сучава та інших на території Вінницької, Закарпатської, Чернівецької та Чернігівської областей. Загальна вартість необхідних робіт сягає близько 2 млрд гривень.

Аудитори підкреслюють, що Міністерство фінансів та Міністерство екології знають про проблему, але протягом 2015-17 років гроші на берегові роботи не виділялися з бюджету. Також Держводагентство через недостатнє фінансування не має правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що може призвести до їхньої втрати. Лише 44,9 тис. га із 151 тис га, тобто 30% землі, оформлено офіційно.

Значні проблеми аудитори зафіксували у сфері зрошувальних систем - із загальної кількості наявних 1170 насосних станцій виведено з експлуатації 51% з них. Тобто, половина меліоративного комплексу не виконує своїх функцій. Через це з 2014 по 2016 рік значно скоротились площі зрошувальних земель - з 828,7 тис. га до 687,3 тис. га.

Аудитори зазначили, що протягом 2015-2017 років Держводагентство взагалі не проводило заходів з реконструкції інженерної інфраструктури зрошувальних систем та паспортизації водних об’єктів. Через це мають місце системні крадіжки державного майна.

Наприклад у Харківській області на 1 січня 2016 року обліковувались вкраденими 150,4 тис м магістральних трубопроводів, що становить 44% їх загальної протяжності. Збитки у розмірі 13 млн грн досі не відшкодовані винними особами.

У документі зазначається, що Держводагентство справно платить за послуги охоронцям, які стережуть законсервовані насосні станції, що не містять матеріальних цінностей. На думку аудиторів тільки за два останні роки така ситуація призвела до неефективних витрат на суму 117 млн грн.

Через недостатнє фінансування бюджетних програм капітальні інвестиції Держводагентства постійно дорожчають. Лише за низкою об'єктів здорожчення відбулось на суму близько 165 млн грн та потенційні непродуктивні втрати можуть становити ще 227,9 млн грн.

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...