Хіти тижня. Друзі викручували руки: Військовий експерт пояснив, чому Порошенко не ввів військовий стан в 2014

У 2014 році президент України не ввів військовий стан, оскільки в той момент існувала така жорстка вимога з боку Німеччини.

Про це розповів блогер і військовий експерт Олексій Арестович в інтерв'ю "Апострофу", передають Патріоти України.

"Порошенко не вводив (військовий стан - ред.), тому що, як проговорилася (віце-спікер Верховної Ради - ред.) Оксана Сироід, це була пряма вимога Німеччини в 2014 році, інакше вони взагалі позбавляли б нас будь-якої підтримки в ситуації, коли ми були максимально слабкі і взагалі вся наша державність і незалежність висіли на волоску", - пояснив він.

За словами Арестовича, німецька сторона говорила ультимативним тоном Сироід таке: "Програли Росії - виконуйте вимоги. Якщо не будете виконувати, ми взагалі вас залишимо без підтримки, не будемо посередниками". Таким чином, за словами експерта, дипломатам нічого не залишалося, окрім як чекати зміни міжнародної обстановки.

На даний момент ситуація змінилася, оскільки з'явилася підтримка США, а також змінилася риторика Німеччини і Франції.

"Тепер у нас є американська позиція, яка говорить, що плювати нам на те, що там німці вимагають. Та й самі німці вже змінилися, Меркель сильно порозумнішала з тих пір, у Франції вже не Олланд, який як комуністом був, так комуністом і залишився. [Чинний президент Франції Еммануель] Макрон - жорсткіше товариш, і з Путіним у нього якісь свої рахунки. Тобто тепер створилися умови, на основі яких можна вже визнавати Росію агресором ", - пояснив Арестович.

Незважаючи на те, що Україна зараз отримала можливість назвати Росію "країною-агресором", ми не можемо поки ввести військовий стан, оскільки це суперечить загальній стратегії, вважає експерт.

Арестович підкреслив, що Україна, відповідно до закону про оборону України, могла оголосити військовий стан ще при президенті Ющенку.

"Цей закон ухвалили ще при [першого президенті Леоніді] Кравчуку. Так ось, там 18 ознак військової агресії. Однією з таких ознак є застосування збройних сил іншої країни з нашої території проти третьої країни без нашої згоди. Російські збройні сили застосовувалися проти Грузії в 2008 році (мова йде про виведення кораблів Чорноморського флоту РФ до берегів Грузії в 2008 році - ред.), застосовувалися в Сирії, застосовувалися проти Чечні, застосовувалися ще в усіх операціях по "відновленню миру" з нашої території без нашого дозволу", - розповів експерт.

"Чому тоді не вводив Ющенко військовий стан? Чому Янукович не вводив?", - запитує блогер.

Україна відводить з лінії фронту танки Abrams. Associated Press пояснила, що з ними не так

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:23

Українські війська відвели американські танки Abrams M1A1 від лінії фронту, оскільки з ними стало складно працювати. Про це пише Associated Press з посиланням на свої джерела. За словами журналістів, у всьому винні російські безпілотники, які повсюдно ...

"Як тільки Су-34 взятий на приціл, він буде приречений": Експерт озвучив формулу знищення російської авіації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

На думку військового експерта, полковника запасу ЗСУ Петра Черника, керовані авіабомби, якими росіяни закидують прифронтові регіони, швидко перестануть бути проблемою, як тільки Україна отримає винищувачі F-16. Про це пише "24 канал", передають Патріот...