Хіти тижня. Екс-очільник оборонного відомства розповів, як "здавали" Крим

Як заявив екс-чиновник, у березні 2014 року, коли почалася анексія Росією українського півострова Крим, простіше було "застрелитися", ніж виводити українські військові частини з Криму.

Ігор Тенюх

Таку заяву зробив колишній в.о. міністра оборони Ігор Тенюх під час допиту, пише адвокат втікача екс-президента Віктора Януковича Віталій Сердюк на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

Під час засідання РНБО 23 березня 2014 з ініціативи голови Адміністрації президента Сергія Пашинського і керівника Нацгвардії - міністра оборони Степана Полторака було ухвалено рішення про виведення українських військ із Криму без опору.

"Після захоплення штабу ВМС на засіданні РНБО 23.03.2014 я доповів обстановку щодо Криму, про результати розгортання ЗСУ в районі Широкого Лана і жорстко виступив із пропозицією йти на прорив до Криму. У відповідь Сергій Пашинський сказав: "З Міністром все ясно, він хоче війни, заслухаємо інших членів". Одразу ж після мене виступив Степан Полторак, який був командувачем НГУ. Дослівно він сказав: "я пропоную з гордо піднятими прапорами виводити наші частини з Криму". У відповідь я сказав, що краще застрелитися і в такому випадку я готовий подати у відставку негайно", - процитував Тенюха Сердюк.

Тенюх додав, що всі пропозиції військових з оборони півострова блокувалися Арсенієм Яценюком.

"Після того, як я озвучив питання про розгортання військ - це викликало велику протидію з боку, перш за все, Тимошенко, яка виступила з запереченням про те, що я не розумію всієї ситуації, що це спровокує Росію і що потрібно дивитися не тільки на Крим , а й на всю Україну. Яценюк підтримував Тимошенко... У своїх запереченнях Яценюк сказав, що це спровокує Росію на повномасштабне вторгнення, а тому він не дасть Міністру оборони розв'язати третю світову війну", - зазначив він.

За словами Тенюха, Яценюк заблокував пропозицію військових направити до Криму спеціальну урядову комісію, яка повинна була врегулювати ситуацію в регіоні, і не підтримав пропозицію почати масштабне розгортання військ на півночі, сході та півдні континентальної частини України.

"Я звертав увагу присутніх (голова СБУ, голова СЗР, начальник Генштабу, міністр внутрішніх справ) на те, що необхідно створити урядову комісію, представники якої повинні вилетіти до Криму і звідти керувати процесами, які відбуваються на півострові. У відповідь Яценюк сказав, що це недоцільно робити, оскільки таких представників заарештують у Криму", - додав він.

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...