Хіти тижня. "Горить" останній аркан імперії: Священнослужителі та парафіяни УПЦ МП підтримали надання Томосу Україні (відео)

Як незалежна Україна поховала Радянський союз, так єдина помісна православна церква офіційно визнана Томосом, поховає "русский мир". Поховає ідеологію, яка є основою військової агресії.

Ілюстрація:5 канал

Революційне об’єднання. Священики та миряни Московського патріархату вперше виступили зі спільною заявою про підтримку автокефалії. Після заяв Вселенського Патріарха про те, що єдність українських православних та автокефалія української церкви є ціллю Константинополя, в Україні пожвавилися перемови всередині конфесій. Про це повідомляють Патріоти України.

Священик Георгій Коваленко нині телефон не випускає з рук ані на мить. "У принципі процес іде", - каже він і перевіряє, як додаються віртуальні підписи до майже історичного документу. Це – перша спільна публічна заява священиків та мирян Української православної церкви Московського патріархату.

"Більшість із нас є переконаними і послідовними прихильниками автокефалії Православної Церкви України. Ми відкриті до діалогу і закликаємо православних українців, які належать чи будуть належати до різних православних юрисдикцій, відмовитися від мови ворожнечі і насильства до будь-кого у вирішенні будь-яких питань, в т.ч. адміністративних та майнових".

Серед підписантів за півдня - щонайменше два десятки священиків із різних міст та селищ. Текст заяви складали спільними зусиллями кілька днів.

"Набагато більше, в сотні разів, в рази, людей, які мають таку саму позицію. Але через певні причини внутрішні, якісь адміністративно церковні вони може не можуть власне висловити тут позицію. Тільки одиниці мають можливість її висловити. Тому назвати біле білим і чорне чорним – не є страшно. Ми вважаємо, що Томос – це тільки початок позбавлення цього процесу нашарувань середньовічних, тоталітарних, імперських, радянських", - говорить Віктор Мартиненко.

Бути томосу чи ні - зараз у православному середовищі в Україні навіть ніхто і не питає. Всі впевнені – він буде. Вже навіть думають про те, як до незалежної Софії Київської його доставлять та десь на дуже поважному місці він буде встановлений. А от коли це станеться – питання. Вже точно не цього літа. Орієнтувалися на вересень, саме тоді у Константинополі мав відбутися Великий Синод. Його перенесли. Тож, нові дати – 9 чи 10 жовтня.

"Як незалежна Україна поховала Радянський союз, так єдина помісна православна церква офіційно визнана томосом, поховає "русский мир". Поховає ідеологію, яка є основою військової агресії".

РПЦ щосили намагатиметься повернути втрачені позиції. 31 серпня до Вселенського Патріарха Варфоломія приїде російський патріарх Кирило. Саме Кирило ініціював цей візит. Говоритимуть патріархи, вочевидь, про Україну.

"За останній час що робила російська церковна дипломатія? Найголовніший їхній аргумент був – кровопролиття в Україні та розкол світового православ’я. Ці аргументи не працюють. Тому що кровопролиття в Україні – це вигадки російської пропаганди. Тому що розкол світового православ’я Московському патріархату робити просто немає з ким. Якщо вони відділяться – то це не буде розкол православ’я", - говорить священик Євстратій Зоря.

Українські священики тим часом переконують – є Томос чи ні, процес об'єднання церкви вже розпочався.

Джерело: ТСН.ua

Готується вступити у війну? Білорусь закріпила у військовій доктрині надання допомоги союзникам

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:26

Білорусь оновила військову доктрину, в якій закріпила можливість надання допомоги союзникам. Зокрема, відправки військових. передають Патріоти України з посиланням на військову доктрину Білорусі. "Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги ...

Буде чим відбивати атаки: Іспанія надасть Україні партію ракет для Patriot, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:42

Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot, попри тиск з боку НАТО і ЄС, які вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх Києву, передають Патріоти України. За словами урядових джерел, рішення п...