Хіти тижня. Янукович "домовився" і за кілька днів був уже в Ростові: Путін даремно чекає на наступного президента України, - Портников

Для домовленостей передусім потрібна взаємоповага, для домовленостей не Україна повинна змінитися, а Росія – її влада і її суспільство.

Путін вирішив із Порошенком "не домовлятися". Фото: Рейтерс.

"Під час свого виступу на Валдайському дискусійному клубі президент Росії Володимир Путін заявив, що про якусь нормалізацію відносин з Україною може йти мова тільки вже з наступною українською владою після закінчення виборчого циклу 2019 року. Отже, із чинним українським президентом Петром Порошенком Путін ні про що ані розмовляти, ані домовлятися не збирається – і це слід знати всім, хто цікавиться, чи вдасться розв’язати конфлікт на Донбасі, ввести миротворців і навіть зібрати «нормандський» саміт", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Такий російський підхід не є чимось новим. 1994 року у Москві не приховували, що не збираються ні про що домовлятися з чинним президентом Леонідом Кравчуком і відкрито висловлювали підтримку його головному конкуренту Леоніду Кучмі. Коли Кучма переміг на виборах, його протягом декількох років шантажували, відкладали підписання «великого договору» між двома країнами і державний візит Бориса Єльцина – тільки щоб Київ погодився на збереження російської військової бази у Севастополі. Незважаючи на близькі особисті стосунки Кучми з сім’єю Єльцина і Віктором Черномирдіним, «різновекторна» зовнішня політика другого президента України викликала в Кремлі вічні підозри.

Тільки наприкінці правління послабленого скандалами Кучму вдалося змусити підписати угоду про входження України до Євразійського економічного простору – але документ був негайно заблокований урядом на чолі з «наступником» Віктором Януковичем. Проте, Москва за підказкою своєї довіреної особи Віктора Медведчука чекала на перемогу Януковича – щоб про все з ним домовитися.

Путін особисто приїжджав до Києва агітувати за Януковича, а коли через Майдан 2004 року не дочекався – вирішив бойкотувати нового президента Віктора Ющенка і домовлятися з його наступником. Наступник – той же Янукович – з’явився 2010 року і його відразу стали шантажувати цінами на газ, щоб домогтися продовження терміну збереження російської військової бази в Севастополі.

Однак в повну залежність від Москви Янукович потрапив тільки на тлі Майдану 2013–2014 років і розкрадання української економіки і скарбниці власним оточенням. Але ця повна залежність привела до краху самого Януковича. І тепер Путіну залишається тільки бажати поразки Порошенка – щоб домовлятися вже з його наступником.

Путін не дочекається, змінитися повинна Росія

Проте цей короткий історичний огляд переконує, що Росія ніколи ні з ким в Україні домовлятися взагалі-то не збиралася. Кремль або домагався свого шантажем і підкупом – або чекав наступника, щоб його шантажувати або корумпувати. Ніякого іншого уявлення про домовленості з Україною в Москві просто не існує, як не існує і розуміння того, що Україна – це держава, а не бунтівна територія самої Росії.

Саме тому ніяких «домовленостей» з наступним українським президентом Путін не дочекається – тому що йому потрібні не домовленості, а капітуляція. Для домовленостей передусім потрібна взаємоповага, для домовленостей не Україна повинна змінитися, а Росія – її влада і її суспільство.

Між іншим, я не пишу зараз нічого нового. Я стверджую цю просту істину ось уже 27 років. І помилився я тільки одного разу, в часи Януковича, коли теж стверджував, що ніяких реальних засад для російсько-українського взаєморозуміння просто не існує, тому що Путін вимагає від Януковича не узгодження позицій, а капітуляції. Янукович «домовився» – тобто капітулював. І за кілька днів був уже в Ростові".

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...