Хіти тижня. Хто наступний: Путін готує нову морську атаку

Москва може повторити дії, до яких вона вдавалася, атакуючи українські кораблі в Азовському морі, для того, щоб розширити свою присутність у територіальних водах Данії та Німеччини. Приводом може стати "захист" будівництва газопроводу "Північний потік-2".

"Агресією у Керченській протоці РФ порушила низку міжнародних угод. Зокрема, Конвенцію ООН із морського права, яка вимагає свободи морських перевезень, а також згадані раніше двосторонні українсько-російські угоди про Керченську протоку й Азовське море", — зазначила група DiXi Group, опублікувавши попередження, передають Патріоти України.

"Можна очікувати, що Росія буде використовувати захист газопроводу "Північний потік-2" як виправдання для розширення своєї присутності у територіальних водах цих країн", — додали аналітики.

На їхню думку, одного разу російські сили — регулярна армія, приватні військові компанії або підрозділи безпеки "Газпрому" — можуть зайти у 12-мильну зону, як у випадку з Україною. "Не виключено, що не буде прямої реакції, щоб не підвищувати напруженість", — йдеться у заяві.

У DiXi Group також підкреслили, що в 2007 році у РФ прийняли закон, який дозволяє компаніям "Газпром" і "Транснефть" використовувати приватні підрозділи безпеки і купувати зброю — під приводом захисту стратегічної інфраструктури від терористичних нападів.

"Також є загроза в Балтійському морі. РФ може використовувати" Північний потік-2 "для контролю руху суден. Починаючи з формальних процедур, потім, як у випадку з Україною, це може перейти на рівень більш агресивного контролю і блокування кораблів, впливу на торгівлю у регіоні", — говорять аналітики.

Щоб уникнути повторення сценарію, Захід повинен засудити агресію РФ в Азовському морі, дати "недвозначну ознаку готовності" до військової підтримки шляхом розширення НАТО, відмінити дозволи, надані для "Північного потоку-2".

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...