Хіти тижня. "Ковбаса по 2,20": Соціологи розповіли, де в Україні найбільше сумують за "совком" (інфографіка)

Ностальгія за радянським періодом властива для великої частини громадян України, особливо на сході та півдні. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного "Кальміуською групою" в партнерстві з компанією GfK Ukraine, повідомляють Патріоти України.

43% населення загалом та 51% жителів Донбасу вважають, що їхнє життя чи життя їхніх сімей в радянські часи було кращим, натомість не згодні з цим 42% та 31%, відповідно.

У цілому, що життя у радянський період було кращим, вважають трохи більше 50% опитаних на Донбасі, Сході та Півдні України.

У Центрі майже рівна кількість тих хто вважає, що життя до 1991 року було кращим, та тих, хто так не вважає (42% проти 43%).

Лише на Заході кількість громадян, що вважають, що зараз життя їхніх сімей краще, ніж було у радянський період, відчутно перевищує кількість тих, хто так не вважає (54% проти 31%).

Відзначається, що по всіх регіонах достатньо велика кількість людей не визначилася із відповіддю (від 15% до 18%).

Кожен четвертий загалом в Україні (25%) та третій на Донбасі зокрема (36%) хотіли би, щоб Радянський Союз відродився, і Україна була його частиною, а 68% та 51%, відповідно, не хотіли би, щоб це сталося.

Утім соціологи зазначають, що, незважаючи на такі оцінки радянського періоду, ідея незалежності України має підтримку абсолютної більшості громадян по всіх регіонах.

49% населення загалом і 37% жителів Донбасу цілком або скоріше підтримують декомунізацію в Україні. Натомість третина населення України (34%) і близько половини населення Донбасу (46%) – не підтримують.

Найпоширенішими причинами непідтримки декомунізації є повага до радянського минулого та переконання у тому, що нині існують більш нагальні проблеми, ніж декомунізація.

Дослідження проводилося з 4 по 20 червня 2018 року в усіх областях України за винятком непідконтрольної частини Донецької та Луганської областей та Автономної Республіки Крим.

Методом телефонного інтерв’ю з дзвінками на випадкові мобільні номери було опитано 1966 респондентів, з них 540 – з Донецької та Луганської областей (території, підконтрольні українському уряду). Максимальна похибка складає: для України – не більше 2,5%, для Донецької та Луганської областей – не більше 4,9%.

По одному місту за раз? Росія змінила тактику ракетних обстрілів України, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:22

Російські окупанти змінили тактику масованих атак на Україну - ворог спочатку накопичує крилаті ракети, а потім завдає максимального удару по одному місту, передають Патріоти України. Авіаційний експерт, заступник генерального директора компанії із вир...

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...