Хіти тижня. Москва в захваті: Венеціанська комісія закликала Україну зміни "мовну статтю" щодо російської мови

Сюрприз, як то кажуть, підкрався неочікувано. За перипетіями розбірок з Угорщиною в Києві упустили з уваги можливість такого повороту.

Венеціанська комісія закликала Україну внести зміни у "мовну статтю" українського закону про освіту щодо російської мови. Про це йдеться у рішенні Венеціанської комісії щодо положень нового Закону України "Про освіту" стосовно викладання державною мовою, мовою меншин та іншими мовами, повідомляють Патріоти України прес-служба Ради Європи.

"Новий Закон не надає ніяких рішень для мов, які не є офіційними мовами ЄС, зокрема для російської мови, найбільш використовуваної недержавної мови. Менш сприятливе ставлення до цих мов важко виправдати, і тому піднімає питання дискримінації", - йдеться у рішенні.
Венеціанська комісія вважає, що вирішити цю проблему допоможе внесення змін у 7 статтю та заміна цього положення більш збалансованим.
Як відомо, згідно із новим законом про освіту, особам, які належать до нацменшин, гарантується право на навчання в комунальних закладах освіти для здобуття дошкільної та початкової освіти, поряд із державною мовою, мовою відповідної національної меншини.
Якщо дитина належить до національної меншини, у садочку й початковій школі вона може вивчати своєю мовою якусь кількість предметів.
А з 5 класу, якщо йдеться по офіційну мову ЄС – "одну або декілька дисциплін". А якщо не йдеться про офіційну мову ЄС, наприклад російську, - то лише мову й літературу своєї меншини.
Нагадаємо, сьогодні, 8 грудня, Венеціанська комісія прийняла рішення щодо положень нового Закону України "Про освіту" стосовно викладання державною мовою, меншин та іншими мовами.

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...

"Коли ти сидиш, скажімо, в Петербурзі": Буданов спрогнозував новий наступ росіян та назвав умову закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:45

Вже у червні Росія може почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Після цього росіяни зосередяться на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки та їхніх наслідках. Так вважає очільник Головн...