Хіти тижня. Може змінити РФ: Екс-директор ЦРУ пояснив, чому Кремль боїться Україну

Американо-російські відносини були в поганому стані ще до обрання Трампа президентом США. Зараз вони продовжують погіршуватись. До чого ця ситуація повинна привести? Якою має бути прийнятна для США кінцева точка?

Про це на сторінках лояльною до Демократичної партії газети New York Times пише колишній директор ЦРУ Джон Маклафлін, передають Патріоти України.

Він пише про свою поїздку в Росію через тиждень після того, як директор американської розвідки Джеймс Клапер звинуватив Росію у втручанні в американські вибори. У Москві Маклаулін спробував обговорити цю проблему з колегами з Кремля, але вони, звичайно ж, все заперечували. Замість цього вони наполягали, що саме Вашингтон винен у всіх проблемах американо-російських відносин. Російські чиновники засуджували американську політику щодо розширення НАТО, Балкан, Лівії, поширення демократії в пострадянських країнах.

На додачу ефіри російських державних телеканалів переповнювала агресивна риторика. Вони говорили про можливий початок війни, якби на виборах перемогла Хілларі Клінтон. Тому росіянам нібито потрібно було готувати бомбосховища. І про це говорили серйозно.

«Це нагадало мені урок, який я виніс з усіх попередніх контактів з росіянами: вони завжди знають, чого хочуть. Тому краще теж знати, чого хочеш, інакше вони візьмуть верх», - пише колишній американський розвідник.

Він додає, що цілі Володимира Путіна сьогодні цілком очевидні. Він хоче домінувати в будинку, сильно впливати на сусідів, послабити західні інститути, такі як НАТО і ЄС, а також поділити вплив в ключових регіонах, таких як Близький Схід, між великими державами.

«А чого ж хочемо ми? Звичайно, ми не дозволимо Росії втручатися в наші вибори або порушувати кордони незалежних країн, які чекають від нас виконання міжнародних угод, які ми і вони підписали. Однак, ми повинні також уникнути початку війни з країною, яка більш готова застосувати ядерну зброю, ніж ми. Більш того, ми не повинні потрапити в пастку припущень, що це лише чергова Холодна війна і можна покладатися на старі інстинкти, які ми отримали в ті часи. Холодна війна була простіше: це була чорно-біла боротьба між двома ідеологіями, одна з яких повинна була померти. Вони програли. Вони втратили країну, імперію, комуністичну економічну систему. Те протистояння було грою в шашки, а зараз ми граємо в шахи», - йдеться в статті.

Екс-директор ЦРУ зазначає, що в нинішній боротьбі не може бути повної перемоги без «другого акту», тому що на відміну від СРСР, Росія нікуди не зникне. Тому американська стратегія повинна ставити за мету встановити межі.

Америка не може змусити Росію радіти наближенню НАТО до її кордонів. Але можна зміцнити єдність Альянсу і стратегію стримування, протидіяти російської дипломатії, націленої на розкол між союзниками, а також посилити військові позиції, зокрема в Балтії і Польщі.

Навряд чи вдасться відучити Росію від шпигунських звичок, але можна зміцнити можливості американської контррозвідки, а також публічно викривати російську брехню в новинах. Також не можливо змінити географію або змусити Росію ігнорувати сусідні регіони. Але можна продовжувати карати Москву за захоплення чужих територій і підривну роботу проти сусідніх країн.

«Ми можемо дати Україні більш складне оборонне озброєння, щоб вона могла захиститися від російських загарбників. І ми можемо збільшувати тиск, як це зробив Конгрес, схваливши недавно санкції», - пише екс-глава ЦРУ.

Він погоджується, що «тільки Україна може змінити Росію». Якщо Київ зможе побороти корупцію і розвинути успішну демократію, це простимулює підтримку аналогічних змін в Росії.

«Допомога Україні - це наша найперспективніша стратегія, якої Путін боїться. Саме тому він вторгся в Україну», - йдеться в статті.
Іншими словами, мета не в тому, щоб домогтися розпаду Росії, як це сталося з СРСР, а в стримуванні її гірших планів. Тому США потрібно жорстко продемонструвати те, що для них важливо, створюючи простір для однодумців в Росії, щоб можна було просувати інтеграцію країни у світову систему.

Теракт у "Крокус Сіті Холі" демонструє слабкість Путіна: У The Times описали три сценарії, які чекають на РФ

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:27

Нещодавній теракт у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" продемонстрував хиткість позиції російського диктатора Володимира Путіна, а також неготовність апарату безпеки Росії до відповідних викликів, передають Патріоти України з посиланням на The Times. ...

Вчасно повернувся з України щоб сходити на концерт: Внаслідок важкого поранення у Крокус Сіті Холі віддав кінці "велика шишка" ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:00

Полковник спецназу ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол, повідомляє видання Медиазона. Про смерть полковника йдеть...