Хіти тижня. "Нам своє робити!": Повчальна історія для влади Угорщини від Дмитра Шимківа

«Ай, Моська! Знать она сильна, что лает на слона».

Заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків на своїй сторінці у Facebook провів історичні паралелі у відносинах України і Угорщини, передають Патріоти України.

"Угорський король Андраш I (1046 – 1060) був одружений з Анастасією Ярославною, донькою Ярослава Мудрого, і завдяки допомозі саме Ярослава Мудрого зайняв угорський трон.

Донька угорського короля Бели I (1060 – 1063) Ланка стала дружиною Ростислава Володимировича.

Донька угорського короля Ласло I Святого (1077 – 1095) пішла заміж за волинського князя Ярослава Святополчича.

Угорський король Коломан (1095 – 1114) був одружений з Євфимією Володимирівною, донькою Володимира Мономаха, а його син Алмош – з Предиславою, донькою Святополка Ізяславича.

Онука Мономаха Єфросинія Мстиславна була дружиною короля Гези II, а їхній син Стефан III був заручений із дочкою галицького князя Ярослава Володимировича.

Син короля Андраша II Андрій був одружений із донькою Мстислава Мстиславича Удатного Марією. За руських князів вийшли заміж доньки сина Андраша II Бели IV: Констанція стала дружиною Лева Даниловича, Анна – Ростислава Михайловича. Діти від останнього шлюбу започаткували династію банів Мачви.

Згодом дружні родинні зв’язки переросли в нагадування з боку угорців нашим князям, що хтось на щось претендує: наприклад, король Бела ІІІ, який мав українську кров і відомий запровадженням візантійських стандартів в Угорщині, – захопив княжий престол у Галичі. Був і Андраш ІІІ, і Коломан і Андрій, і Бела ІV.

Але Данило Галицький поставив все на місце й захистив незалежність українських князівств.

Отака повчальна історія. Нам своє робити!"

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...

"Завдання зробити так": В Україні розглядають можливість не всі ділянки фронту прикривати людьми, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:44

Експерт розповів, які технологічні рішення можуть бути впроваджені, аби військові могли перебувати на відстані у бліндажах та керувати боєм за допомогою автоматизованих систем, передають Патріоти України. Керівник Центру військово-правових досліджень, ...