Хіти тижня. Намагався вивезти докази: НАБУ розкрило подробиці "втечі" Розенблата (відео)

Для перетину кордону народний депутат використовував саме дипломатичний паспорт, хоча його поїздка була приватною і не пов'язана з виконанням професійних обов'язків.

Борислав Розенблат. Фото: РБК.

19 жовтня позафракційний нардеп Борислав Розенблат був знятий з літака в аеропорту "Київ", оскільки він намагався вивезти з України важливі для розслідування так званої бурштинової справи матеріали. Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро, передають Патріоти України.

Як зазначають у відомстві, невідкладні слідчі дії (обшук у літаку) проведені відповідно до ч.3 ст. 233 Кримінального процесуального кодексу України "з метою порятунку майна, яке може мати ознаки речових доказів". При цьому, наголосили в бюро, затримання народного обранця не проводилося.

"Зокрема, за інформацією слідства, підозрюваний планував вивезти за межі України засоби комунікації, які могли містити інформацію щодо приховування слідів раніше скоєних злочинів і спілкування між його учасниками, матеріальні та грошові цінності - предмети раніше одержаної неправомірної вигоди, а також інше майно для запобігання його арешту в рамках кримінального провадження. Крім того, детективи мали відомості, що підозрюваний міг мати при собі документи для виїзду за кордон з ознаками підробки", - йдеться у повідомленні НАБУ.

Під час обшуку, проведеного безпосередньо в літаку, детективи НАБУ вилучили у Розенблата мобільні телефони, планшет; вироби ззовні схожі з коштовностями; платіжні картки, емітовані іноземними банками; паспорт громадянина України для виїзду за кордон і дипломатичний паспорт.

"Зазначимо, що для перетину кордону народний депутат використовував саме дипломатичний паспорт, хоча його поїздка була приватною і не пов'язана з виконанням професійних обов'язків; він визнав це публічно", - наголосили в бюро.

За інформацією, отриманою детективами НАБУ від Апарату Верховної Ради та Міністерства закордонних справ України, дипломатичний паспорт був виданий Розенблату 17 жовтня у відповідь на його звернення нібито для здійснення робочої поїздки до Ізраїлю у період з 18 по 22 жовтня "з метою вивчення можливостей для кооперації і співпраці між Україною і Торгово-промисловою палатою Ізраїлю та Асоціацією виробників Ізраїлю".

"Але, з огляду на вилучені під час обшуку авіаквитки, в цей час народний депутат планував перебувати в Німеччині. Законність отримання підозрюваним дипломатичного, а також закордонного паспортів перевіряється", - додали в НАБУ. Водночас у бюро наголосили, що заяви же підозрюваного про те, що він заздалегідь повідомив слідчим про свою подорож до Німеччини, не відповідають дійсності.

"Лист, який Борислав Розенблат на підтвердження своїх слів опублікував на персональній сторінці в мережі Facebook, надійшло в Національне бюро вже після того, як рейс на Кельн мав вилетіти з Києва. Крім того, після проведення обшуку в літаку детективи НАБУ вручили Розенблату повістку про необхідність його прибуття до Солом'янського районного суду Києва для участі в засіданні щодо продовження йому обов'язків підозрюваного", - резюмували в НАБУ.

Теракт у "Крокус Сіті Холі" демонструє слабкість Путіна: У The Times описали три сценарії, які чекають на РФ

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:27

Нещодавній теракт у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" продемонстрував хиткість позиції російського диктатора Володимира Путіна, а також неготовність апарату безпеки Росії до відповідних викликів, передають Патріоти України з посиланням на The Times. ...

Вчасно повернувся з України щоб сходити на концерт: Внаслідок важкого поранення у Крокус Сіті Холі віддав кінці "велика шишка" ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:00

Полковник спецназу ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол, повідомляє видання Медиазона. Про смерть полковника йдеть...