Хіти тижня. Не все так просто: Польща озвучила список головних претензій до України - "простих речей"

Вітольд Ващиковський перерахував вимоги свого уряду, і впевнений, що вони дуже помірковані для Києва. До раніше лунавшого "букету" питань, додалось і освітнє, і дещо не менш резонансне.

Ілюстрація: oboi-dlja-stola.ru

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив про існування "списку справ, які Польща хоче дозволити з Україною", повідомляють Патріоти України з посиланням на "Польське радіо".

За його словами, він короткий і стосується історичних питань.

"Україні допомагаємо, але і вимагаємо. Допомагаємо на політичному, дипломатичному, військовому, економічному рівнях, а також у сфері системних перетворень", - сказав польський міністр.

Водночас Ващиковський зазначив, що Польща нібито вимагає від України "простих речей".

"Це повага до історичної правди, питання вшанування нашого минулого, нашої культурної спадщини, що залишилася в Україні. Це невеликий список питань, які ми можемо вирішити. Низку цих справ можна дозволити без проблем, вирішити одним жестом", - зазначив глава польської дипломатії.

Ващиковський висловив надію, що цей процес нарешті рушить.

"Це стосується теж ексгумації, відповідної ідентифікації жертв різних подій періоду Другої світової війни і після війни. Крім того, це питання костелів, які не можуть повністю виконувати свої функції", - зазначив він.

За його словами, серед справ, які потрібно вирішити з Києвом, є також питання української освіти.

"Або українська освіта гарантуватиме меншинам, які там живуть, також навчання, принаймні часткове, на рідній мові або...", - додав Ващиковський.

Вбивство мало відбутись у Польщі: Затримано чоловіка, який готував замах спецслужб РФ на Зеленського

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:23

Українські правоохоронці в співпраці з органами правопорядку Республіки Польща затримали громадянина Польщі за підозрою у готовності діяти на користь спецслужб Російської Федерації, який пропонував замах на президента Зеленсько, повідомляє генпрокурату...

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставки Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...