Хіти тижня. Об'єднавчий собор: Порошенко визнав, що недооцінив вплив Москви на УПЦ (МП)

Президент також розповів про труднощі, які передували проведенню собору.

Петро Порошенко. Фото: Українська правда.

Президент Петро Порошенко вважає, що на об'єднавчий собор у суботу прийшло лише двоє ієрархів УПЦ МП через тиск. Про це він заявив на прес-конференції у неділю, передають Патріоти України.

"Із понад 10 ієрархів, які підписали звернення до вселенського патріарха або твердо пообіцяли прийти на собор, прийшли тільки двоє. Це результат тиску, і точно не нашої держави", - вважає він.

Порошенко додав, що протидія з боку РПЦ була для України очікуваною. "Але ми недооцінили її вплив на дочірні структури в Україні", - сказав він.

Президент також розповів про труднощі, які передували проведенню собору: "У нас було як мінімум 5 випадків, коли переговори щодо проведення собору заходили в глухий кут. І вихід знаходили за моєю участю".

"Коли дехто збирався покидати собор і вважав, що виходу з ситуації немає, Господь Бог під час нашого спілкування вразумив", - додав він.

Порошенко також після розмови з Вселенським патріархом Варфоломієм заявив, що той вважає проведений 15 грудня в Києві об'єднавчий собор поворотним моментом в історії вселенського православ'я.

Він зазначив, що запізнився на прес-конференцію, оскільки мав розмову з патріархом. "Вселенський патріарх вважає, що наш собор взагалі став поворотним моментом в історії вселенського православ'я і відкриває нову його еру", - сказав президент.

Він також зазначив, що патріарх Варфоломій підтвердив, що томос українській церкві вручатимуть 6 січня, на український Святвечір. "Це буде найпримітніше Різдво в історії України", - вважає Порошенко.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...